Rozhovor s s divadelním a filmovým hercem Petrem Vaňkem

Každý můj den je dovolená!

Rozhovor s divadelním a filmovým hercem Petrem Vaňkem

Ostře řezané rysy, sympatický pohled a úsměv, velký herecký talent. To je Petr Vaněk, známý z mnoha filmů a seriálů. V televizi ho můžete vidět každou chvíli, ale pokud ho chcete vidět i naživo, máte letos šanci na Letních shakespearovských slavnostech. „Těší mě, že po dlouhé době mám možnost opět potkat verše,“ říká.

Letos si zahrajete na Letních shakespearovských slavnostech v komedii Marná lásky snaha. Co Vám proběhlo hlavou, když jste se to dozvěděl?

Super! Těším se.

Co rozhodlo, že jste roli přijal?

Když o tom tak přemýšlím, vlastně jsem si přál vůbec si zahrát na Letních shakespearovských slavnostech. A když to najednou přišlo, a navíc jsem se dozvěděl, kdo režíruje a jaká bude parta, nebylo už vůbec co řešit.

Už jste někdy hrál v tak velkém a otevřeném prostoru?

Ve velkém určitě. Už jen když si vezmu Hudební divadlo Karlín nebo si vzpomenu na koncerty Bernsteinovy mše, otevřeného prostoru bylo okolo dosti.

A? Naplnilo zkoušení Vaše očekávání?

Já nemám žádná očekávání. Za dosavadní dobu zkoušení na sebe slyšíme, vnímáme se, a hlavně mezi námi není žádný egoistický příživník, a to je dle mého hlavní a nejdůležitější.

Je něco, postava či hra, co byste si rád od Shakespeara zahrál?

Určitě ano, ale neumím teď odpovědět konkrétně. Těší mě, že po dlouhé době mám opět možnost potkat verše.

Mám rád svoje hodinky, kde si zaznamenávám pohybové aktivity, s tím rozdílem, že nyní nechávám běžet časomíru i když zrovna při běhání ležím v lese se psy a koukám do korun stromů.

Nakolik náročné je právě tohle zkoušení?

Teď je to ve zkušebně paráda. Jaké to bude, až se bude zkoušet v noci, se ani nechci ptát ostřílených Slavnostních Shakespearových herců. Ale zvládli to ostatní, zvládnu to taky. (smích)

A jaké máte další pracovní plány?

Hlavní slovo má nyní příprava vydání hudebního alba Roztáhnout křídla. Založili jsme se Sárou Bukovskou kapelu ENSOUL a natočili album. V následujících třech měsících vyjdou tři singly, pak vyjde celé album. Ten první, červnový, se jmenuje Vlčí píseň a klip jsme natočili pod taktovkou skvělé ženy, citlivé fotografky Anny Mrázek Kovačič. Další projekty z vlastní tvorby jsou v různém stádiu příprav. Nyní má prioritu Roztáhnout křídla, kterému chystáme i audiovizuální koncert ve spolupráci s Eliškou Podzimkovou. Koncert se bude odehrávat v barevném intimním prostoru, takovém obýváčku, který můžeme postavit kdekoliv. Mám z toho všeho velkou radost. I z toho, že s námi spolupracují lidi, které to baví a těší. Je to výjimečné.

Hrál jste v mnoha filmech a seriálech a zároveň se o Vás říká, že jste nejobsazovanější český herec v cizojazyčných filmech. Jaký je rozdíl natáčet s českou a zahraniční produkcí?

Vidím to trošku jinak. Říká se spousta věcí. Na rovinu: Těším se, že si po dlouhé době snad brzy zase zatočím v angličtině. Držím tomuto přání palce. A tak se staň!

Hodně zahraničních filmů točíte i proto, že mluvíte skvěle anglicky. Jak jste se ji tak dobře naučil?

Jsou to léta praxe a odříkávání. Ale hlavně je super, že na projektech pracují dialog koučové, nebo je herec může potkat před natáčením, a oni jsou nápomocní, aby to bylo „pefekní“.

Vaší hereckou agentkou je Vaše manželka. Jak funguje taková rodinná spolupráce?

Já mám pocit, že skvěle, neboť jsme stále spolu. Doma nejsem žadonící herec a na druhou stranu jsem dle mého všestranný manžel i s chutí pracovat na vztahu se ženou, která mě stále přitahuje. Jsem moc rád, že jsem svoji ženu potkal a vše procházíme spolu.

Divadlo, film, seriály – to jsou tři různé disciplíny, kterými procházíte. Přistupujete ke všem stejně?

Ano, přistupuji k nim zodpovědně, s radostí a chutí tvořit.

Jaký je Petr Vaněk v osobním životě? Před dvěma lety jsem Vás potkal na Karlovarském filmovém festivalu se psem. To je Váš relax, procházky se psem?

Pro mě je relax pohyb, les a voda. To jsou pro mě tři důležitá prostředí, která mě dokážou nádherně vypnout, uvolnit, pomůžou mi načerpat energii a napojit se na sebe. Můžu tam být sám, s rodinou nebo s přáteli, i těmi čtyřnohými.

O Vás je ale také známo, že rád holdujete sportu. Jaký je Vaším favoritem a jak se udržujete v kondici?

V kondici se udržuju hlavně s radostí. Mám rád svoje hodinky, kde si zaznamenávám pohybové aktivity, s tím rozdílem, že nyní nechávám běžet časomíru i když zrovna při běhání ležím v lese se psy a koukám do korun stromů. Ze začátku mně to nešlo, ruka byla zvyklá to vypnout a zapnout až při pokračování aktivity. Ale časem jsem tuhle dovednost bravurně zdokonalil. (směje se)

Léto jste zaslíbil Shakespearovi, čeká Vás vůbec nějaká dovolená?

Máme obrovské štěstí, že bydlíme hned vedle lesa a řeky. Každý den je dovolená. I ty dny, kdy pracuji, protože se můžu vracet do údolí snů.

Pojďme ještě od přírody k televizi, k filmům a seriálům. Máte nějaké oblíbené?

V poslední době jsme doma se ženou koukali na parádní seriál How To Build a Sex Room. Bravo!

 


Petr Vaněk (* 8. května 1979)

Absolvent DAMU v oboru herectví alternativního a loutkového divadla. Hraje v tuzemských i zahraničních filmech, diváci jej mohli vidět například v Sklapni a zastřel mě, Tobruk, Nabarvené ptáče, Něžné vlny, Colette, Toman nebo Wilsonov a seriálech, mimo jiné, Borgia, Marie Terezie, Dáma a Král, Specialisté nebo Smysl pro Tumor.

Rozhovor
Foto © AGENTURA SCHOK, foto: Pavel Hejný

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC