Ingredience
- 2 husí prsa
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sušené majoránky
- 1 lžíce sušeného rozmarýnu
- 1 lžička oregana
- sůl
- pepř
Červená řepa s klikvou a jablky
- 3 středně velké červené řepy
- 1 velké jablko
- ½ sklenice klikvy
- sůl
- pepř
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce másla
- 2 větvičky rozmarýnu
- 2 lžíce balzamikového octa
Brynzové knedlíky
- 250 g brynzy
- cca 300–400 g pšeničné mouky
- 1 vejce
- ½ sklenice husté smetany
- ½ svazku zelené petrželky
- sůl
Postup přípravy
Husí prsa opláchněte, zalijte vodou a odložte na 2 hodiny.
V hmoždíři rozdrťte česnek se solíi, přidejte bylinky a případně trochu oleje. Vložte husí prsa na pánev kůží dolů a pomalu opečte z obou stran dozlatova. Dochuťte solí, pepřem a potřete česnekovo-bylinkovou pastou. Přeložte do keramické formy, zakryjte a vložte na 40 minut do trouby předehřáté na 160 stupňů. Poté odkryjte, zvyšte teplotu na 180 stupňů a pečte dalších 5 minut.
Uvařte červenou řepu do měkka, oloupejte ji a nakrájejte na tyčinky.
V misce rozetřete lžící brynzy, přidejte smetanu, přisypte mouku, přidejte vejce, nasekanou petrželku a sůl. Vypracujte těsto na knedlíky. Zakryjte fólií a na hodinu odložte.
Na kuchyňském válu posypaném moukou vyválejte těsto, nakrájejte na plátky a vytvarujte šišky. Vařte je ve slané vroucí vodě asi 3 minuty od vyplutí na hladinu.
Na pánvi zahřejte máslo, přidejte rozmarýn, červenou řepu, klikvu a jablka nakrájená na podobně velké tyčinky jako červená řepa. Restujte asi 5 minut a občas prohoďte, přidejte ocet, med, dochuťte solí a pepřem.
Podávejte k pečenému husímu masu a vařeným brynzovým šiškám.