Postup přípravy
Ručně či pomocí mixéru vypracujte těsto ze všech surovin. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a vložte minimálně na hodinu či déle do lednice.
Meruňky nakrájejte na čtvrtky a vložte je do širokého hrnce, zasypte cukrem, přidejte citronovou šťávu, likér, zázvor, kardamom a povařte. Když se začnou rozpadat, vyndejte zrna kardamomu.
Pro zahuštění ovocného rozvaru, rozmíchejte v šálku několik lžic vody nebo použijte šťávu z ovoce a důkladně rozmíchejte bramborovou mouku. Pomalu jí vlijte do ovoce a vařte další 2–3 minuty. Pokud hmota nezhustne, přidejte více mouky. Pokud je ovocná směs od začátku hustá, je možné zahuštění moukou vynechat.Sundejte džem ze sporáku a nechte vychladnout.
Vychlazené těsto rozdělte na 2 části, jednu o trochu větší než druhou. Větší kus vyválejte a položte na plech, napíchejte ho vidličkou a vložte na 10–12 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
Upečené těsto nechte trochu vychladnout, natřete ho meruňkovým džemem a posypte kuličkami rybízu.
Ze zbylého těsta vyválejte válečky a položte je na koláč do tvaru mřížky. Koláč dejte péct na dalších asi 50 minut do trouby.
Podávejte posypané moučkovým cukrem.