Postup přípravy
Očistěte svíčkovou a nakrájejte na tlusté kostky. Slaninu nakrájejte na tlusté plátky. V hmoždíři rozdrťte nové koření a pepř. Česnek prolisujte, přidejte hořčici, olej a koření, sůl přidejte až chvíli před opečením. Přilijte vodku a promíchejte.Na maso nalijte marinádu, přidejte větvičky rozmarýnu a dejte na noc do lednice.
Brambory vařte v osolené vodě. Pokud jsou mladé, ponechte je ve slupce, jen ji důkladně vydrhněte. Poté je nakrájejte na čtvrtiny a dejte do misky. Dochuťte solí a pepřem. Přidejte najemno nakrájené bylinky a cibuli nakrájenou na půlměsíce. Smíchejte obě hořčice s olivovým olejem a prolisovaným česnekem na hustý a hladký dresink. Připraveným dresinkem zalijte brambory, jemně promíchejte a nechte vychladnout.
Mezitím si připravte špízy. Rozkrájejte meruňky na poloviny (nebo, pokud jsou velmi velké – na čtvrtiny) a střídavě napichujte na špejle kousky svíčkové, slaniny a meruněk, nakonec osolte. Špízy pomalu opékejte za častého otáčení na dobře vyhřáté grilovací pánvi při použití trochy oleje.