Postup přípravy
Začněte polentou, v hrnci přiveďte k varu 750 ml vody s lžičkou soli. Pomalu přisypte polentu a promíchejte metličkou, poté míchejte další 3–4 minuty dřevěnou lžící.Sundejte z ploténky, přidejte máslo a nastrouhejte. Do mírně vychladlé hmoty, přidejte strouhaný sýr, promíchejte a vlijte do formy (např. dortová forma) vyloženou potravinovou fólií. Odložte a nechte úplně vychladnout a ztuhnout, alespoň na hodinu.
Mezitím připravte maso. Housku zalijte teplým vývarem.Nakrájejte cibuli a krátce osmahněte na másle, přidejte prolisovaný česnek, nakrájená rajčata a znovu orestujte. Z housky vymačkejte tekutinu a přidejte ji do masa spolu s kořením, orestovanou zeleninou a vejci. Vše důkladně promíchejte, případně můžete dolít vývarem vymačkaným z housky.
Formu na srnčí hřbet vymažte máslem a posypte strouhankou, vyložte asi polovinou masové hmoty a přitlačte. Chřest obalte šunkou, položte na vrstvu masa a lehce přitlačte. Celé přikryjte zbytkem masové hmoty, přitlačte a jemně posypte strouhankou. Vložte na 50–60 minut do trouby předehřáté na 170 stupňů.
Očistěte lišky, pokud jsou velké, rozkrojte je na polovinu. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte na másle, přidejte plátky česneku a lišky. Restujte, dokud houby nepustí vodu a ta se mírně neodpaří. Dochuťte solí, pepřem a přidejte smetanu. Nakonec dochuťte citronovou šťávou a čerstvou petrželkou.
Polentu nakrájejte na 1cm plátky, pokropte olivovým olejem a opečte na pánvi do zlatova. Pečené maso nakrájejte na plátky a podávejte s opečenou polentou a liškovou omáčkou.