Postup přípravy
Začneme přípravou piškotu. Ušlehejte sníh z bílků a následně postupně po lžičkách přidávejte cukr, ale vždy pouze poté, co se předchozí lžička cukru zcela rozpustí.
Potom za stálého míchání přidávejte postupně žloutky. Mouku prosejte do samostatné misky a jemně ji přisypte k ušlehaným vejcím s cukrem. Vše promíchejte, aby v těstu nebyly žádné hrudky. Dortovou formu (průměr přibližně 24 cm) vyložte pečicím papírem, stačí ho dát jen na dno.
Do formy nalijte těsto, jemně srovnejte a vložte do trouby předehřáté na 160°C asi na 40 minut, dokud nebude vrch těsta pevný a lehce pružný pod mírným tlakem ruky. Stupeň upečení můžete pro jistotu zkontrolovat pomocí špejle. Ihned po upečení upusťte formu s těstem na podlahu a nechte (ne nutně na podlaze) vychladnout.
Umyjte 600 g jahod, osušte je, odstraňte stopky a pokud jsou jahody příliš velké, nakrájejte je na poloviny nebo na čtvrtiny. Vložte je do rendlíku, posypte 5-6 lžícemi cukru, přidejte vanilkovou pastu a krátce zahřejte, jen dokud se cukr nerozpustí.
Žloutky ušlehejte s polovinou cukru, nejlépe na páře. Když už budou světlé a zvětší svůj objem, nalijte k nim za neustále šlehání likér malibu. Postupně přidávejte mascarpone rozdrobený vidličkou. Ušlehejte sníh z bílků a postupně přidávejte zbývající moučkový cukr. Jemně smíchejte mascarpone s bílky.
Piškot nakrájejte na dva pláty. Jeden plát pokapejte kávou a dejte na něho polovinu jahod, polovinu krému, místy přidejte nakrájené čerstvé jahody a posypte polovinou nastrouhané čokolády. Navrch dejte druhý plát, pokapejte kávou, znovu položte jahody se sirupem a krémem. Vrchní část urovnejte, posypte nastrouhanou čokoládou a ozdobte celými jahodami a lístky máty.
Tiramisu vložte do lednice a nechte ho tam nejlépe přes noc.