Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 190°C. V mixéru ušleháme celá vejce se špetkou soli. Po zpěnění přidáme cukr a dále šleháme.
Mixér vypneme, do těsta prosejeme obě mouky společně s kypřicím práškem a ingredience jemně promísíme stěrkou. Nakonec přidáme mák a jen velmi krátce vše zamícháme.
Těsto přelijeme na velký obdélníkový plech vyložený pečicím papírem, zarovnáme a vložíme asi na 10 minut do trouby.
Piškot vyklopíme na vál a jemně odstraníme papír. Těsto znovu otočíme, položíme ho na čistou utěrku a ještě teplé ho stočíme. Necháme vychladnout.
Mezitím smícháme želatinu se 3 lžícemi studené vody a necháme nabobtnat. Přeložíme ji do hrnce se 3 lžícemi vody a za stálého míchání ohříváme, dokud se želatina úplně nerozpustí. Necháme zcela vychladnout.
Rozpustnou kávu zalijeme 2–3 lžícemi vroucí vody, necháme důkladně rozpustit a vychladnout.
Mascarpone vložíme do mísy a v kuchyňském robotu utřeme s moučkovým cukrem. Postupně přiléváme smetanu a mixujeme na větší rychlost. Nakonec přilijeme kávu, likér, mletou kávu i želatinu a krátce promixujeme.
Vychlazený piškot rozvineme, namažeme krémem a znovu zarolujeme. Nejjednodušší je předem roládu umístit na potravinářskou fólii. Roládu vložíme do lednice minimálně na 1 hodinu, dokud hmota neztuhne.
Podáváme posypané moučkovým cukrem a jemně mletou kávou.