Postup přípravy
Nakrájejte rajčata na kostky a vložte je do hrnce s velkými kousky mrkve, celeru, cibule, petrželky a jablek. Přidejte snítky libečku, koření a sušené datle nebo xylitol, pokud máte rádi sladší kečup. Zatím nepřidávejte citron a česnek, ty přijdou až na konec. Vařte celou směs alespoň 3 dny, každý den jen chvilku. První den rajčata převařte (přibližně 2-3 hodiny) a každý další den je povařte jen tak, aby se snížilo množství tekutiny (náš kečup bude přirozeně hustý).
Pokud po dvou dnech zjistíte, že se tekutina již dostatečně zredukovala a kořenová zelenina je zcela měkká, můžete odstranit libeček a bobkové listy a všechno protřít sítem nebo rozmixovat do hladka. Hotovou pastu dochuťte česnekem, citronem, solí a xylitolem podle chuti.