Postup přípravy
Droždí rozdrobíme s cukrem, přilijeme asi 100 ml vody a promícháme. Přidáme 2-3 lžíce mouky a rozmělníme hrudky. Dáme asi na 15 minut stranou vykynout.
Mouku přesijeme do mísy a přidáme sůl a rozmarýn. Přidáme kvásek, zbytek vody a 2 lžíce olivového oleje. Hněteme v kuchyňském robotu asi 10 minut, dokud není těsto poddajné a hladké. Dáme do mísy vymazané olivovým olejem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme asi 1,5-2 hodiny kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Troubu předehřejeme na 250°C. Smetanu smícháme se špetkou soli a prolisovaným česnekem.
Těsto na pizzu rozdělíme na 8 porcí podobné hmotnosti. V dlaních ho roztáhneme na placičky, které pomažeme smetanou a na které klademe několik mušlí, ručně trhanou mozzarellu, lístky tymiánu a pečeme dozlatova.
Na horké mini pizzy klademe lístky rukoly, přidáme pepř a tenké plátky parmazánu. Můžeme je také lehce zakápnout kvalitním olivovým olejem.