Ingredience
Suroviny na polévku
- 2 svazky polévkové zeleniny
- 2 hlavičky česneku
- 1,5 kg uzených žeber
- 1 kg uzeného bůčku
- 1 kg bílé klobásy
- bobkový list
- nové koření
- čerstvá majoránka
- 1 l podmáslí
Suroviny na sázená vejce a bramborové pyré
- 1 kg vařených brambor ručně vyšlehaných s máslem
- 6 vajec od slepic zelenonožek
- 2 lžíce másla
Domácí zákvas
- 3/4 l horké vody
- 1 hrnek žitné mouky
- 3 stroužky česneku
- 3 zrnka nového koření
- 3 bobkové listy
- kůrka nebo patka celozrnného chleba
Postup přípravy
Zákvas
Do sklenice nebo kameninové nádoby nasypte mouku a zalijte horkou vodou. Přidejte další suroviny, zamíchejte a přikryjte utěrkou. Dejte na teplé místo na 3-4 dny.
Žurek
Česnek zabalte do alobalu a dejte péct do trouby na 200 stupňů. Pečte 15 – 20 minut. Zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kousky. Opečte nasucho v hrnci, až se začne připékat. Přidejte žebírka, klobásu, bůček, bobkový list, koření. Zalijte vodou. Přidejte upečený česnek.
Po asi 20 minutách vaření vyndejte klobásu a pokrájejte ji na plátky. Zbytek vývaru vařte na malém plameni ještě asi 1,5 hodiny. Když je vývar hotový, sceďte ho a dochuťte solí a pepřem. Bůček a žebírka nakrájejte na kostičky nebo natrhejte na malé kousky.
Do studeného zákvasu přidejte podmáslí, kousek celozrnného chleba, klobásu, bůček, žebírka, zeleninu a vývar. Dochuťte solí a pepřem. Přiveďte k varu. Stáhněte plamen a vařte 10 -15 minut.
Udělejte sázená vejce (volská oka). Podávejte s bramborovým pyré vedle žurku.