Postup přípravy
Umyjte špenát, osušte ho a odtrhněte tvrdé stonky. Vložte ho do kuchyňského robotu, pokapejte citronovou šťávou a rozmixujte do hladké pasty. Troubu předehřejte na 170°C. Vejce ušlehejte s cukrem, dokud směs nenabude na objemu a nezesvětlá. Za stálého mixování postupně přiléváme olej. Přidejte špenát, vanilkovou pastu a důkladně promíchejte. Můžete pomocí mixéru, ale pouze při nízké rychlosti. Smíchejte mouku, kypřicí prášek a sodu a směs nasypte do těsta.
Vše smíchejte pomocí vařečky nebo stěrky, abychom se zbavili hrudek. Nemíchejte příliš energicky, ale důkladně. Dortovou formu s průměrem 24-26 cm vyložíme pečicím papírem, vylijeme do ní těsto, vršek uhladíme a pečeme 50 minut, do tzv. suché špejle. Poté necháme zcela vychladnout.
Mezitím si připravíme krém. Želatinu zalijeme 3-4 lžícemi studené vody a necháme nabobtnat. V hrnci zahřejeme 4 lžíce vody a rozpustíme v ní nabobtnanou želatinu. Nesmí se vařit! Necháme zcela vychladnout a začneme šlehat smetanu chlazenou po dobu 24 hodin. Přidáme moučkový cukr, limetovou kůru a vanilkovou pastu. Nakonec přilijeme želatinu a krátce promícháme. Z vychlazeného těsta odřízneme horní plát a pak vydlabeme vnitřek těsta tak, aby zůstal cca 1 cm široký okraj. Vydlabané těsto rukama rozdrobíme do mísy na hrubší kousky.
Ovoce nakrájejte na velké kousky, pokud jsou jahody příliš velké, nakrájejte je na polovinu nebo na čtvrtiny, banány nakrájejte na plátky. Na dno dortu dáme část mírně vychlazené šlehačky, na kterou dáme část ovoce, znovu šlehačku, ovoce atd. tak, aby poslední vrstvu tvořila šlehačka. Vše posypeme velkou porcí rozdrobeného piškotu a ozdobíme ovocem. Dáme do ledničky na min. 2 hodiny, dokud krém neztuhne.