Postup přípravy
Pór důkladně omyjeme, odřežeme tmavě zelenou část a nakrájíme na silnější plátky. Brambory oloupeme a nakrájíme na středně velké kostky.
V hrnci rozpálíme máslo a ihned na něj dáme pór. Ochutíme solí a špetkou cukru a restujeme, dokud pór nebude mírně měkký a průhledný. Mělo by to trvat asi 3-4 minuty.
Přilijeme víno, zvětšíme plamen a část ho odpaříme. Poté přidáme brambory, rozmarýn a vše zalijeme vývarem. Vaříme, dokud nejsou brambory uvařené. Vylovíme snítky rozmarýnu, dochutíme solí a pepřem, přidáme mascarpone a vše rozmixujeme. Lososa nakrájíme na proužky a asi 2 minuty ho krátce osmahneme na olivovém oleji.
Polévku nalijeme do misek a ozdobíme lososem, mletou paprikou a sezamovými semínky.