Postup přípravy
Perličky důkladně umyjeme a osušíme. Odřízneme biskupa. Z každé strany, i zevnitř potřeme solí, pepřem a majoránkou. Pořádně potřeme sádlem, případně olivovým olejem.
Pomeranč a citron nakrájíme na čtvrtiny. Do každé perličky dáme lžíci džemu, 2 stroužky česneku ve slupce, 2 snítky rozmarýnu a 4 snítky tymiánu. Přidáme čtvrtky ovoce a zašijeme nití. Perličky pevně zabalíme do plátků slaniny a špeku, které by se měly mírně překrývat a zavážeme nití, aby plátky během pečení nespadly.
Troubu předehřejeme na 150°C. Perličky vložíme do formy na pečení, podlijeme vínem, přiklopíme a vložíme na 2 hodiny do trouby. Po té době je odklopíme, zvýšíme teplotu na 190°C a pečeme dalších 45-50 minut.
Perličky čas od času přelijeme vypečenou šťávou a obrátíme, aby se upekly rovnoměrně. Brambory nakrájíme na silnější plátky, ochutíme uzenou solí, pepřem, přidáme neloupaný česnek, papriku a pořádně zalijeme olivovým olejem. Zamícháme a vhodíme na rozehřátou pánev.
Opékáme, dokud nemají zlatou barvu a nejsou křupavé. Nemícháme je, jen je přehazujeme na pánvi. Mezitím na druhé pánvi rozpálíme máslo. Póry pečlivě umyjeme a nakrájíme je na půlky, stejně tak ředkvičky. Na rozpálené máslo dáme ředkvičky, přidáváme lístky šalvěje, sůl a pepř. Po chvíli přidáváme pór a smažíme doměkka.
Upečenou perličku vyndáme z trouby a zakrytou ji ještě 10 minut necháme odpočinout. Podáváme ji překrojenou napůl na pórech s ředkvičkami a plátky brambor.