Postup přípravy
Rajčata přelijeme do vysoké nádoby, přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, koření, med a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Nakonec přidáme nasekaný marinovaný pepř a listy tymiánu; už nemixujeme, jen zamícháme.
Omáčku nalijeme na dno keramické nádoby, ve které budeme péct ratatouille. Brambory, cuketu a lilek nakrájíme na velmi tenké plátky. Přivedeme k varu asi 2 hrnky osolené vody a vložíme do ní asi na 3-4 minuty bramborové plátky. Jakmile jsou mírně uvařené, vylovíme je a osušíme na papírové utěrce.
V rendlíku rozpustíme lžíci másla, osmahneme na něm lžíci mouky. Jakmile přestaneme cítit moukou, pomalu za stálého míchání přiléváme studené mléko.
Ochutíme solí a muškátovým oříškem. Bešamel nalijeme na rajčatovou omáčku. Na to střídavě klademe plátky zeleniny tak, aby se překrývaly, ochutíme solí a pepřem, lehce pokropíme olivovým olejem a zabalíme do alobalu.
Troubu předehřejeme na 180°C. Pečeme přikryté asi 30 minut, poté sundáme alobal a pečeme dalších 25 minut, dokud nebude zelenina opečená.