Postup přípravy
Uvařené brambory rozmačkáme vidličkou; pokud jsou studené, můžete je lehce rozmixovat tyčovým mixérem. Cizrnu scedíme a rozmixujeme tyčovým mixérem.
Špenát rozmrazíme, pečlivě z něho vymáčkneme vodu a v případě potřeby ho nasekáme.
Do brambor přidáme cizrnu, špenát, rozmačkaný sýr feta, prolisovaný česnek a ochutíme koriandrem, kmínem, muškátovým oříškem a solí. Mátu a chilli nasekáme nadrobno a spolu s limetovou šťávou přidáme do náplně. Vše důkladně promícháme do husté a jednotné hmoty.
Na vál rozložíme těsto filo, každý plát potřeme rozpuštěným máslem a dáme na sebe. Nepoužívané těsto přikryjte vlhkou utěrkou, protože velmi rychle schne a rozpadá se. Těsto namazané máslem (měli bychom použít asi 6-7 plátů) nakrájíme na dlouhé pásky široké asi 6 cm. Pro všechny případy si připravíme „lepidlo“ z mouky a vody, díky kterému se samosy během pečení nebudou otvírat.
Troubu předehřejeme na 190°C. Na spodní část každého proužku dáme vrchovatou lžíci náplně a spodní cíp těsta přeložíme tak, aby vznikl trojúhelník. Trojúhelníky vytvoříme z celého pruhu těsta. Před posledním trojúhelníkem těsto lehce potřeme moukou a vodou. Hotové samosy také zakryjeme vlhkou utěrkou.
Taštičky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, vložíme je asi na 25 minut do předehřáté trouby a pečeme dozlatova. Podáváme teplé nebo studené, nejlépe se studeným dipem.