Postup přípravy
Z žaludků odstraníme blány i případné tvrdé části, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Poté je scedíme, zalijeme čistou vodou a znovu přivedeme k varu. Vše ještě jednou opakujeme, ale do čerstvé vody přidáme bobkový list, bylinky a kuličky pepře. Vaříme na mírném plameni asi 1 - 1,5 hodiny doměkka.
Žaludky scedíme a nakrájíme nadrobno. Ze srdíček odstraníme žíly, nakrájíme je napůl a odložíme stranou.
V širokém hrnci rozpálíme vrchovatou lžíci másla, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Krátce osmažíme a přidáme pohanku. Za občasného míchání restujeme, dokud se pohanka důkladně neobalí máslem. Máslo můžeme v případně potřeby přidat.
Přisypeme lžíci sušených mletých hub, přidáme naběračku vývaru a za občasného míchání vaříme. Jakmile pohanka vývar vsákne, přiléváme postupně další. Asi po 15 minutách vaření přidáme kuřecí srdíčka a po dalších 5 minutách mrkev nakrájenou na nudličky julienne. Dochutíme majoránkou, koprem, mletou paprikou a pepřem.
Až pohanka změkne, přidáme nakrájené drůbeží žaludky a lžíci másla. Vše posypeme nasekanou petrželovou natí a podáváme horké. Pokud chceme pokrm s omáčkou, ke konci vaření přidáme smetanu a krátce vše povaříme.