Recepty Canal+ Domo

Kremšnit neboli žloutkové řezy

Kremšnit neboli žloutkové řezy
Pořad:365 obědů Mariety Marecké 3, epizoda 7
Chod:Dezert
Kuchyně:Středoevropská

Ingredience

  • 2 velké pláty listového těsta

Pudinkový krém

  • 500 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 6 žloutků
  • 3 lžíce bramborové mouky
  • 2 lžíce pšeničné mouky
  • asi 100 g másla
  • 170 g jemného cukru
  • 2 lžičky vanilkové pasty

Smetanový krém

  • 500 ml smetany ke šlehání 36%
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce želatiny
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

Jakmile má listové těsto pokojovou teplotu, vyložíme ho na plech a a několikrát ho propíchneme. Těsto vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme asi 25 minut. Během pečení propichujeme puchýře, aby bylo těsto po upečení ploché. Mělo by být dobře upečené a tmavě zlaté.

Následně necháme těsto vychladnout a připravíme krémy. Do rendlíku nalejeme 1,5 hrnku mléka, přidáme cukr a vanilkovou pastu. Jakmile začne mléko vařit, přilijeme smetanu ke šlehání a za stálého míchání směs ohřejeme. Zbývajícího půl hrnku mléka umixujeme se žloutky a pšeničnou i bramborovou moukou. Nejlépe pomocí tyčového mixéru, aby v mléce nezůstaly žádné hrudky. Hmotu můžete také propasírovat sítem.

Do horkého mléka přiléváme vaječnou hmotu a za stálého míchání zahříváme na mírném plameni, až začne vařit a houstnout. Krém sundáme z ohně, přikryjeme ho potravinářskou fólií tak, aby se fólie dotýkala povrchu pudingu a necháme zcela vychladnout.

Do robotu dáme změklé máslo a začneme třít při malých otáčkách. Postupně přidáváme studený pudink, nejlépe ve třech etapách. Hotový sametový krém přendáme na jeden z upečených plátů a rovnoměrně ho rozetřeme. Dáme ho do lednice, kde zůstane po dobu přípravy dalšího krému. Želatinu zalijeme 3 lžícemi studené vody a necháme ji nabobtnat.

Přendáme ji do malého rendlíku se 3 lžícemi vody a za stálého míchání ji ohříváme, dokud se želatina nerozpustí. Želatina se nesmí vařit! Želatinu necháme zcela vychladnout. Do mixéru nalijeme 500 ml smetany ke šlehání, kterou jsme nechali 24 hodin vychladit. Za stálého přisypávání moučkového cukru ji ušleháme. Nakonec do želatiny přidáme 2–3 lžíce šlehačky, důkladně zamícháme, přilijeme ke zbytku šlehačky a krátce mixujeme.

Smetanový krém naneseme na vrstvu pudingu. Upečený druhý plát nakrájíme na 12-14 stejných obdélníků a položíme je na smetanovou hmotu. Vše dáme do lednice minimálně na 2 hodiny, poté posypeme cukrem a podáváme.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všechna práva vyhrazena
Skylink® je obchodní značka vlastněná Canal+ Luxembourg S. à r.l.
se sídlem Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905