Recepty Canal+ Domo

Červená řepa po burgundsku

Červená řepa po burgundsku
Pořad:Zelená revoluce Marty Dymek 2, epizoda 4
Chod:Oběd
Večeře
Kuchyně:Francouzská
Vegetariánská a veganská

Ingredience

  • 3 šalotky
  • 250 g malých žampiónů
  • 2 snítky tymiánu
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • olivový olej
  • 1 mrkev
  • 1/2 petržele
  • 3 malé pečené červené řepy
  • 1/2 hrnku zelené čočky
  • 50 g lískových oříšků
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 hrnku červeného suchého vína
  • 2 hrnky zeleninového vývaru
  • 2 ½ lžíce rajčatového protlaku
  • sůl a čerstvě mletý pepř


Na servírování

  • bagety

 

Postup přípravy

Šalotky oloupeme, ale nekrájíme. Každou šalotku napíchneme na vidličku i opálíme nad plynem nebo flambovací pistolí, ale jen trochu, aby nebyly moc spálené. Opálené šalotky necháme vychladnout a nakrájíme na tlusté plátky. Žampióny nakrájíme na čtvrtky, malé na půlku. Ve velkém hrnci rozehřejeme několik lžic olivového oleje, přidáme nakrájené žampióny, chvíli dusíme a přidáme nakrájené šalotky a bylinky.

Mrkev a petržel nakrájíme na stejně velké kostky. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Lískové oříšky překrojíme na půl, česnek nasekáme. Takto připravenou zeleninu přidáme spolu s čočkou do hrnce, pečlivě zamícháme a smažíme 3-5 minut. Dále přilijeme víno a vaříme 10 minut bez pokličky, abychom odpařili alkohol. Pak přidáme vývar a rajčatový protlak, hodně osolíme a vaříme na středním ohni dalších 30-45 minut. Ochutnáme a dle potřeby osolíme a opepříme.

Pokud bude potřeba, přidáme ještě půl hrnku vývaru a vaříme další čtvrt hodiny. Podáváme s bagetou nebo chlebem.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všechna práva vyhrazena
Skylink® je obchodní značka vlastněná Canal+ Luxembourg S. à r.l.
se sídlem Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905