Postup přípravy
Šalotky oloupeme, ale nekrájíme. Každou šalotku napíchneme na vidličku i opálíme nad plynem nebo flambovací pistolí, ale jen trochu, aby nebyly moc spálené. Opálené šalotky necháme vychladnout a nakrájíme na tlusté plátky. Žampióny nakrájíme na čtvrtky, malé na půlku. Ve velkém hrnci rozehřejeme několik lžic olivového oleje, přidáme nakrájené žampióny, chvíli dusíme a přidáme nakrájené šalotky a bylinky.
Mrkev a petržel nakrájíme na stejně velké kostky. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Lískové oříšky překrojíme na půl, česnek nasekáme. Takto připravenou zeleninu přidáme spolu s čočkou do hrnce, pečlivě zamícháme a smažíme 3-5 minut. Dále přilijeme víno a vaříme 10 minut bez pokličky, abychom odpařili alkohol. Pak přidáme vývar a rajčatový protlak, hodně osolíme a vaříme na středním ohni dalších 30-45 minut. Ochutnáme a dle potřeby osolíme a opepříme.
Pokud bude potřeba, přidáme ještě půl hrnku vývaru a vaříme další čtvrt hodiny. Podáváme s bagetou nebo chlebem.