Postup přípravy
Ve velkém hrnci dáme vařit osolenou vodu. Sušené houby namočíme na 15 minut do studené vody.
Připravíme listy zelí
Z hlávky zelí vykrojíme košťál a celou ji vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou – vaříme 3-5 minut, pak pomocí kuchyňských kleští vyndáme měkké vrchní listy a zbytek zelí necháme vařit. Postup opakujeme, až získáme všechny listy zelí.
Připravíme náplň
Cibulku nakrájíme najemno a v hrnci rozehřejeme olej. Na rozpálený olej přidáme cibulku a smažíme 2-3 minuty. Mezitím scedíme namočené houby, důkladně je vymačkáme, jemně nakrájíme a přidáme k cibuli. Scezenou vodu si ponecháme. Všechno koření zabalíme do kousku gázy a zavážeme.
Do usmažené cibule přidáme rýži a pořádně ji promícháme. Přilijeme vodu, ve které byly namočené houby, hrnek vody, velkou špetku soli a pytlík s kořením. Vaříme pod pokličkou 15-20 minut, až rýže vsákne všechnu vodu.
Zatímco se vaří rýže, v malém kastrůlku uvaříme všechny ingredience na omáčku. Vaříme bez pokličky 2-3 minuty.
Rolky
Z každého lístku uřízneme hrubý stonek, který brání svíjení rolek. Lžící na listy klademe rýží, uděláme váleček, svineme do rolky a hodně stiskneme. Pokračujeme, dokud máme ingredience.
Troubu rozehřejeme na 200° C. Na dno velké ohnivzdorné nádoby nalijeme několik lžic omáčky. Na to položíme rolky, polijeme je zbylou omáčkou a pečeme 15-20 minut.
Podáváme s nasekanou petrželovou natí a čerstvě umletým černým pepřem.