Postup přípravy
Květák a brokolici rozdělte na růžičky a asi 10 minut blanšírujte v osolené vroucí vodě. Do vody můžete přidat 1 lžičku cukru.
V dalším hrnci uvařte mrkev nakrájenou na silnější hranolky. Vodu lehce osolte a oslaďte. Zelenina by měla být pevná a křupavá, ne rozvařená.
Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. K jídlu můžete vybrat i jinou oblíbenou zeleninu, kterou můžete podávat syrovou, předvařenou nebo pečenou.
V hmoždíři utřete plátky česneku se solí. Přeložte pastu do kuchyňského robotu, přidejte vaječné žloutky a promíchejte, poté postupně přilévejte olivový olej. Ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Zatímco se bude zelenina péct, dejte česnekovou majonézu do lednice.
V míse smíchejte kajenský pepř, sůl, kmín a uzenou papriku. Ve směsi obalte předvařené růžičky květáku, pokropte citronovou šťávou a olivovým olejem. Vložte do trouby předehřáté na 190°C a pečte cca 30–40 minut. Plech vyložte pečicím papírem.
Mrkev dochuťte chilli, pokapejte medem a posypte sezamovými semínky. Přidejte ji ke květáku a dopečte společně. Mrkev se peče kratší dobu než květák, cca 15 minut. Na velký talíř připravte zeleninu, vejce a další dobroty jako plátky uzenin, kousky ryb, marinované houby, krevety, pečené brambory, paštiky atd.
Doprostřed dejte misku s aioli a podávejte ozdobené jarní zeleninou a klíčky.