Postup přípravy
Vložte mandle do vroucí vody a krátce povařte. Poté oloupejte slupky a dejte mandle do kuchyňského robotu. Přidejte cukr moučku a mixujte. V případě potřeby přidávejte po kapkách teplou vodu; měla by vzniknout hustá a kompaktní hmota.
Těsto prohněteme a vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie a vložíme do lednice.
K tvarohu přidáme rum a med a umixujeme. Smetanu nalijte do hrnce, zahřejte ji, stáhněte z plamene a přisypte čokoládu nastrouhanou na struhadle. Na minutu odložte a důkladně třete šlehací metlou, dokud nevznikne lesklá, hladká čokoládová hmota.
Tvaroh dejte do mísy, třete a pomalu přilévejte teplou čokoládu se smetanou a vanilkovou pastu. Hmotu přikryjte potravinovou fólií a dejte na minimálně 4 hodiny do lednice.
Poté vytvořte z mandlové hmoty kuličku velikosti hrášku, obalte ji v čokoládové hmotě, a následně v kakau. Vše proveďte co nejrychleji, aby se hmota příliš nezahřála od dlaní a nebyla příliš měkká.
Hotové lanýže skladujte v uzavřené nádobě v lednici.