Recepty Canal+ Domo

Čokoládovo-marcipánové lanýže

Čokoládovo-marcipánové lanýže
Pořad:365 obědů Mariety Marecké 2, epizoda 2
Chod:Dezert
Kuchyně:Francouzská

Ingredience

  • 200 g hořké čokolády
  • 1 lžíce tmavého rumu nebo jiného alkoholu (whisky, čokoládový likér, amaretto)
  • 200 g tvarohu
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce medu
  • kakao na obalení
  • 100 g mandlí
  • 100 g cukru moučka

Postup přípravy

Vložte mandle do vroucí vody a krátce povařte. Poté oloupejte slupky a dejte mandle do kuchyňského robotu. Přidejte cukr moučku a mixujte. V případě potřeby přidávejte po kapkách teplou vodu; měla by vzniknout hustá a kompaktní hmota.

Těsto prohněteme a vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie a vložíme do lednice.

K tvarohu přidáme rum a med a umixujeme. Smetanu nalijte do hrnce, zahřejte ji, stáhněte z plamene a přisypte čokoládu nastrouhanou na struhadle. Na minutu odložte a důkladně třete šlehací metlou, dokud nevznikne lesklá, hladká čokoládová hmota.

Tvaroh dejte do mísy, třete a pomalu přilévejte teplou čokoládu se smetanou a vanilkovou pastu. Hmotu přikryjte potravinovou fólií a dejte na minimálně 4 hodiny do lednice.

Poté vytvořte z mandlové hmoty kuličku velikosti hrášku, obalte ji v čokoládové hmotě, a následně v kakau. Vše proveďte co nejrychleji, aby se hmota příliš nezahřála od dlaní a nebyla příliš měkká.

Hotové lanýže skladujte v uzavřené nádobě v lednici.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všechna práva vyhrazena
Skylink® je obchodní značka vlastněná Canal+ Luxembourg S. à r.l.
se sídlem Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905