Postup přípravy
Oloupejte brambory a batáty a nakrájejte je na tenké plátky; na mandolíně, nožem nebo v kuchyňském robotu. Ochuťte solí a pepřem, zakápněte pořádně olivovým olejem a dobře promíchejte.
Předehřejte troubu na 200°C. Plátky brambor a batátů rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Každý plátek položte zvlášť, neměly by se překrývat. Plech vložte na cca 14 minut do trouby.
Mezitím připravte omáčku. V hrnci zahřejte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Krátce restujte, dokud cibule nezesklovatí, a přidejte jalapeňo. Vše posypte kukuřičnou moukou a zamíchejte.
Vzniklou jíšku nařeďte mlékem smíchaným se smetanou. Mléko přilévejte postupně a stále důkladně míchejte. Množství mléka závisí na tom, jak hustou omáčku chcete získat. Do hrnce přidejte sýr a chipotle, které můžete pomocí mixéru rozmixovat na hladkou pastu. Vařte, dokud se sýr neroztopí a omáčka nezhoustne. Pokud je to nutné, můžete rozmixovat mixérem a přidat trochu mléka.
Dochuťte omáčku podle chuti a podávejte posypanou jemně nasekanými papričkami jalapeňo, čerstvým koriandrem a rajčaty nakrájenými na kostičky.