Postup přípravy
Šalotku dáme do trouby rozehřáté na 200ºC a pečeme, dokud není úplně černá a spálená. Druhou šalotku nakrájíme a zpěníme na rozehřátém olivovém oleji. Čas od času podlijeme vodou, abychom snížili teplotu a vytvořili emulzi.
Rajčata nakrájíme na čtvrtky (několik necháme na zdobení). Osmahneme spolu s šalotkami, osolíme, aby pustily šťávu. Až jsou rajčata měkká, ochutíme je pepřem.
Těstoviny uvaříme al dente v osolené vroucí vodě, scedíme a trochu vody dáme stranou. Těstoviny dáme na pánev k šalotce a rajčatům. Pokud by byla omáčka moc hustá, přidáme trochu vody z vaření těstovin. Posypeme nastrouhaným parmezánem, nastrouhanou citronovou kůrou a přidáme lístky bazalky.
Spálenou šalotku rozmixujeme na prášek. Těstoviny naservírujeme na talíř, ozdobíme půlkami rajčat, parmezánem, bazalkou a pudrem z šalotky.