Recepty Canal+ Domo

Pečené kuře po francouzsku

Pečené kuře po francouzsku
Pořad:Souboj chutí – David vs. Matteo, epizoda 4
Druh masa:Kuřecí
Chod:Oběd
Večeře
Kuchyně:Francouzská

Ingredience

  • 1 farmářské kuře
  • 1-1,5 kg brambor
  • 1 palička česneku
  • dvě snítky rozmarýnu
  • 50 g másla
  • lžíce přepuštěného másla
  • sůl, pepř

Přílohy

  • dubový salát
  • římský salát
  • 1 šalotka
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce bílého octa
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička medu
  • sůl, pepř

Postup přípravy

Brambory umyjeme, osušíme a nakrájíme na čtvrtky. Máslo nakrájíme na tenké plátky.

Kuře osolíme zevnitř a zvenku. Mezi kůži a maso vložíme několik tenkých plátků másla. Kůži kuřete namasírujeme lžící přepuštěného másla, díky čemuž během pečení hezky zčervená.

Do velké nádoby nalijeme šálek vody a kuře položíme na levý bok. Pečeme 15 minut v troubě rozehřáté na 180°C.

Po 15 minutách přelijeme kuře vypečenou šťávou a obrátíme na pravý bok. Pečeme dalších 15 minut při stejné teplotě.

Pak kuře opět přelijeme a položíme na záda. Kolem kuřete položíme brambory, celé stroužky česneku (ve slupce) a osolíme.

Pečeme dalších 40-45 min. Každých 15 minut podléváme kuře vypečenou šťávou. Upečené kuře zkontrolujeme tak, že do něj píchneme. Pokud je šťáva růžová, necháme jej ještě dalších 10 minut v troubě. Pokud je šťáva průzračná, kuře je hotové. Kuře vyndáme, přidáme rozmarýn a smícháme ho s brambory. Dochutíme všechno pepřem a necháme na několik minut odpočinout. Vypečenou šťávu scedíme, odstraníme tuk a necháme jenom šťávu.

V misce smícháme hořčici, ocet, med, olivový olej a nasekanou šalotku. Přidáme nasekanou petrželku a chvíli mícháme. Dresingem zalijeme listy salátů a jemně zamícháme. Pečené kuře servírujeme se salátem.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všechna práva vyhrazena
Skylink® je obchodní značka vlastněná Canal+ Luxembourg S. à r.l.
se sídlem Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905