Postup přípravy
Brambory umyjeme, osušíme a nakrájíme na čtvrtky. Máslo nakrájíme na tenké plátky.
Kuře osolíme zevnitř a zvenku. Mezi kůži a maso vložíme několik tenkých plátků másla. Kůži kuřete namasírujeme lžící přepuštěného másla, díky čemuž během pečení hezky zčervená.
Do velké nádoby nalijeme šálek vody a kuře položíme na levý bok. Pečeme 15 minut v troubě rozehřáté na 180°C.
Po 15 minutách přelijeme kuře vypečenou šťávou a obrátíme na pravý bok. Pečeme dalších 15 minut při stejné teplotě.
Pak kuře opět přelijeme a položíme na záda. Kolem kuřete položíme brambory, celé stroužky česneku (ve slupce) a osolíme.
Pečeme dalších 40-45 min. Každých 15 minut podléváme kuře vypečenou šťávou. Upečené kuře zkontrolujeme tak, že do něj píchneme. Pokud je šťáva růžová, necháme jej ještě dalších 10 minut v troubě. Pokud je šťáva průzračná, kuře je hotové. Kuře vyndáme, přidáme rozmarýn a smícháme ho s brambory. Dochutíme všechno pepřem a necháme na několik minut odpočinout. Vypečenou šťávu scedíme, odstraníme tuk a necháme jenom šťávu.
V misce smícháme hořčici, ocet, med, olivový olej a nasekanou šalotku. Přidáme nasekanou petrželku a chvíli mícháme. Dresingem zalijeme listy salátů a jemně zamícháme. Pečené kuře servírujeme se salátem.