Postup přípravy
Do mísy nasypeme pohankovou mouku. Uděláme důlek a vyklepneme do něj 3 vejce. Rozšleháme je vidličkou a potom smícháme s moukou. Přidáváme postupně vodu, celý čas šleháme metlou, až získáme hladkou, hustou směs. Dáme do lednice minimálně na 1 hodinu, nejlépe na několik hodin.
Pak přidáme do těsta víc vody a zamícháme. Těsto by mělo být řidší a mít hladkou konzistenci. Galettes smažíme na rozehřáté pánvi na palačinky, na přepuštěném másle. Na další pánvi připravíme volská oka. Sundáme z pánve a necháme odpočinout.
Vezmeme hotovou palačinku, doprostřed položíme dva plátky šunky, trochu nastrouhaného sýra a jedno volské oko. Okraje přehneme do tvaru čtverce a mašlovačkou namažeme rozpuštěným slaným máslem. Kolem vejce ještě nastrouháme trochu sýra. Smažíme několik minut na rozpálené pánvi a opatrně sundáme. Opakujeme postup u dalších palačinek a volských ok.
Na další rozehřátou pánev položíme usmaženou palačinku. Doprostřed dáme jeden plátek kozího sýra a přeložíme okraje do tvaru čtverce. Kraje namažeme rozpuštěným máslem a posypeme čerstvým tymiánem. Smažíme několik minut, až se sýr začne lehce rozpouštět. Sundáme palačinku z pánve a přeložíme na talíř. Zakapeme medem. Galettes servírujeme se salátem a cherry rajčaty. Ke galettes doporučuji vychlazený francouzský cider „brut” (to znamená suchý).
Nasladko
Slaný karamel - na studenou pánev nasypeme cukr. Ohříváme na středním ohni až začne hnědnout. Celý čas kontrolujeme, ale nemícháme.
Jakmile má karamel silně jantarovou barvu, přidáme slané máslo. Mícháme, až se máslo rozpustí. Potom postupně přidáváme smetanu; celou dobu mícháme, až je směs hladká. Pokud používáme obyčejné máslo, v tuto chvíli přidáme špetku soli a zamícháme. Karamel přelijeme do misky a chvíli čekáme až vychladne. Ochutnáme a v případě potřeby přidáme více soli.
Jablka oloupeme a nakrájíme na osminy. Orestujeme je na másle dozlatova. Na konci přidáme calvados a flambujeme. Zbytek usmažených palačinek prohřejeme na pánvi. Servírujeme s dušenými jablky a slaným karamelem.