Postup přípravy
Granita
Studené espresso rozmícháme s cukrem, až se úplně rozpustí. Smícháme s vodou, přelijeme do nádoby a dáme do mrazáku. Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem na tuhou směs. Každých 40 minut zamícháme granitu vidličkou. Servírujeme ve skleničce na víno, ozdobenou šlehačkou.
Cannoli
Mouku prosejeme se skořicí. Přidáme sádlo a rozetřeme prsty. Přidáme pomerančovou kůru a cukr a dobře promícháme. Přidáme vejce. Sůl rozpustíme v octu a přidáme spolu s vínem do mouky. Všechno pečlivě smícháme. Zabalíme do fólie a necháme v lednici minimálně 2 hodiny.
Těsto vyválíme na tloušťku 1,5 mm a vykrajujeme kolečka velikosti kovových válečků, na které budeme cannoli balit. Těsto obtočíme kolem válečku a konce slepíme (můžeme slepovat žloutkem) a smažíme v oleji rozehřátém na 175 ºC. Smažit musíme vždy nejdříve spojem těsta dolů, aby se nerozlepilo. Usmažené cannoli necháme vychladnout a sundáváme z válečků.
Ricottu propasírujeme přes síto, přidáme moučkový cukr a ušleháme mixerem. Pomocí cukrářského sáčku naplníme upečené trubičky krémem z ricotty, ozdobíme višněmi, nasekanými pistáciemi, pomerančovou kůrou a nasekanou čokoládou. Podáváme s granitou.