Postup přípravy
Těsto
V hrnci přiveďte k varu vodu s máslem a sundejte z ohně. Ihned přisypte mouku a pomocí silikonové stěrky míchejte, až získáte hladké těsto.
Hrnec vraťte zpět na mírný oheň a několik minut těsto míchejte, aby se „osušilo“. Hrnec odstavte a přeložte těsto do velké mísy. Poté postupně přidávejte vejce a neustále míchejte metličkou, dokud nezískáte hladkou a rovnoměrnou hmotu. Hotovou hmotu dejte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem tvořte malé větrníčky. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C horkým vzduchem po dobu 25–30 minut. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Krém
Vanilkový lusk rozřízněte podélně na polovinu a pomocí nože vyškrábněte dužinu. Svařte mléko s vanilkou (s dužinou a luskem dohromady).
Ušlehejte žloutky s cukrem, přidejte škrob a dobře promíchejte. Nalijte 1/3 teplého mléka za stálého míchání do mísy s ušlehanými žloutky, aby se ingredience dobře spojily.
Nalijte hmotu do hrnce a za stálého míchání vařte, dokud krém nezhoustne a nebude připomínat bešamel.
Teplý krém přelijte do misky a promíchejte s rumem. Přikryjte potravinářskou folií tak, aby se dotýkala krému, a nechte úplně vychladnout. Poté ji vložte na 2 hodiny do lednice nebo na hodinu do mrazničky.
Poleva
Nasekejte hořkou čokoládu na malé kousky a vložte ji do misky. V hrnci zahřejte smetanu a přelijte ji do misky s nasekanou čokoládou. Odložte na minutu a pak jemně míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
Vychlazené profiterolky rozkrojte na půlky. Na spodní část namažte krém a zakryjte horní částí. Polejte čokoládovou polevou.