Postup přípravy
Na pánev nebo do hrnce nalijeme olivový olej, přidáme máslo, zahřejeme, až se máslo rozpustí. Přidáme česnek, zamícháme a restujeme několik minut až ucítíme příjemnou vůni česneku. Obsah hrnce přelijeme do misky se strouhankou. Promícháme, přidáme čerstvé bylinky a ochutíme solí a pepřem.
Slávky můžeme připravit dvojím způsobem: můžeme je uvařit v hrnci s 50 ml bílého suchého vína a stroužkem česneku, nebo použít syrové. V obou případech ale slávky otevřeme a prázdné lastury vyhodíme.
Do lastury se slávkami nasypeme po lžičce ochucené strouhanky, tak aby zakryla ulitu. Dno formy posypeme vrstvou soli (tlustou asi 1 cm) nebo dáme na dno alobal a na to položíme slávky. Pečeme při 180 °C asi 7 – 8 minut.
Vyndáme z trouby a hned podáváme se skleničkou bílého nebo růžového suchého vína.