Postup přípravy
Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte bešamel – v hrnci zahřejte máslo, až začne pěnit. Přidejte mouku a prošlehejte s máslem. Vařte na mírném ohni, dokud nezískáte hladkou směs. Přilijte mléko a důkladně šlehejte, aby nevznikly hrudky. Vařte chvíli na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Odstavte z ohně a ochuťte solí a pepřem.
Dva plátky chleba potřete máslem a další dva hořčicí. Na plátky potřené máslem navrstvěte plátky sýra a dva plátky šunky. Přiložte plátky hořčicí. Zeshora potřete tenkou vrstvou bešamelu. Na bešamel nastrouhejte trochu sýra gruyere.
Přeložte sendviče na plech a vložte do trouby. Pečte pod grilem několik minut, dokud nebude bešamel zlatavý. Mezitím připravte dvě volská oka.
Smíchejte saláty s olivovým olejem, oochuťte solí a pepřem. Vyndejte croque madame z trouby, nahoru položte volské oko a podávejte se salátem.