Postup přípravy
Veškerou zeleninu nakrájíme na asi dvoucentimetrové kostičky. Rajčata spaříme a oloupeme. Stroužky česneku rukou rozmáčkneme a necháme ve slupce.
V litinovém hrnci restujeme postupně zeleninu, každou několik minut: cibuli, červenou papriku, žlutou papriku, cuketu a lilek. Díky tomu se zelenina dobře usmaží a všechno zanechá v hrnci svou chuť. Je důležité, abychom zeleninu osolili až po usmažení.
Potom dáme všechnu zeleninu zpátky do hrnce. Přidáme rajčata, česnek, tymián a bobkový list. Smícháme a dusíme asi 30 minut, podle toho, jaké konzistence chceme dosáhnout – al dente nebo měkké. Nakonec ochutíme ratatouille solí a pepřem.
Maso vyndáme minimálně 30-45 minut před přípravou, aby mělo pokojovou teplotu. Potřeme jej z obou stran lžící olovového oleje.
Na rozehřátou pánev dáme maso a restujeme na středním ohni z každé strany 2-3 minuty, pokud chceme krvavý steak, nebo déle, pokud máme raději maso více propečené. Každý plátek roštěné smažíme zvlášť.
30 vteřin před koncem smažení položíme na plátek kousek másla, česnek a tymián. Když se máslo roztopí, nakloníme pánev a lžící přelijeme maso. Vše sundáme z pánve a necháme 2-3 minuty odpočinout. Potom maso nakrájíme na plátky a servírujeme s ratatouille.