Recepty Canal+ Domo

Steak z roštěné s ratatouille

Steak z roštěné s ratatouille
Pořad:Souboj chutí – David vs. Matteo, epizoda 2
Druh masa:Hovězí
Chod:Oběd
Večeře
Kuchyně:Francouzská

Ingredience

  • 4 plátky vyzrálé roštěné po 300 g
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 80 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • 8 snítek čerstvého tymiánu
  • hrubá sůl

Ratatouille

  • 1 kg rajčat (použijeme dužnatá rajčata typu san marzano, býčí srdce, apod.)
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 cuketa
  • 1 lilek
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • snítka čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • sůl, pepř

 

Postup přípravy

Veškerou zeleninu nakrájíme na asi dvoucentimetrové kostičky. Rajčata spaříme a oloupeme. Stroužky česneku rukou rozmáčkneme a necháme ve slupce.

V litinovém hrnci restujeme postupně zeleninu, každou několik minut: cibuli, červenou papriku, žlutou papriku, cuketu a lilek. Díky tomu se zelenina dobře usmaží a všechno zanechá v hrnci svou chuť. Je důležité, abychom zeleninu osolili až po usmažení.

Potom dáme všechnu zeleninu zpátky do hrnce. Přidáme rajčata, česnek, tymián a bobkový list. Smícháme a dusíme asi 30 minut, podle toho, jaké konzistence chceme dosáhnout – al dente nebo měkké. Nakonec ochutíme ratatouille solí a pepřem.

Maso vyndáme minimálně 30-45 minut před přípravou, aby mělo pokojovou teplotu. Potřeme jej z obou stran lžící olovového oleje.

Na rozehřátou pánev dáme maso a restujeme na středním ohni z každé strany 2-3 minuty, pokud chceme krvavý steak, nebo déle, pokud máme raději maso více propečené. Každý plátek roštěné smažíme zvlášť.

30 vteřin před koncem smažení položíme na plátek kousek másla, česnek a tymián. Když se máslo roztopí, nakloníme pánev a lžící přelijeme maso. Vše sundáme z pánve a necháme 2-3 minuty odpočinout. Potom maso nakrájíme na plátky a servírujeme s ratatouille.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všechna práva vyhrazena
Skylink® je obchodní značka vlastněná Canal+ Luxembourg S. à r.l.
se sídlem Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905