Recepty Canal+ Domo

Křupavý koláč se zelím a bramborami

Křupavý koláč se zelím a bramborami
Pořad:Opravdu umíš vařit?, epizoda 10
Chod:Dezert
Kuchyně:Středoevropská

Ingredience

Těsto

  • 200 g másla
  • 1 celé vejce
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • špetka cukru
  • mletý kmín

Náplň

  • 1 kg kysaného zelí
  • 1 kg brambor
  • 200 ml smetany 36%
  • přepuštěné máslo na smažení
  • pár švestek
  • 2 jablka (šedá reneta)
  • 2 cibule
  • zeleninový vývar
  • mletý kmín
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • kopr

Postup přípravy

V hrnci uvařte zelí se 4 bobkovým listy, 5-6 kuličkami nového koření a čajovou lžičkou mletého kmínu.

Připravte si křehké těsto z mouky, studeného strouhaného másla a vajec. Přidejte lžičku mletého kmínu, trochu soli a cukru. Těsto krátce prohnětejte, poté zabalte do fólie a dejte do ledničky.

Uvařené zelí slijte a nakrájejte najemno. Do vody, která zbyla po zelí, přidejte 4 lžíce zeleninového vývaru, dochuťte mletým kmínem, solí a čerstvě mletým pepřem a zredukujte.

Připravte bramborovou kaši. Uvařené brambory prolisujte, přidejte 2 lžíce smetanového křenu, smetany a másla. Dosolte. Křehké těsto vyválejte a vložte do pečící formy. Pomažte bílkem. Pečte 15 minut při 170 stupních C.

Cibuli a jablka nakrájejte na kostky. Osmahněte na přepuštěném másle, přidejte nakrájené zelí a švestky. Ochutíme solí, pepřem, kmínem a přidáme majoránku. Na upečené těsto rozetřete bramborovou kaši, na ní položte zelí se švestkami a jablkem a vraťte na 20 minut zpátky do trouby vyhřáté na 190 stupňů, aby zelí na povrchu zezlátlo.

Zelný koláč ozdobte zakysanou smetanou a koprem.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všechna práva vyhrazena
Skylink® je obchodní značka vlastněná Canal+ Luxembourg S. à r.l.
se sídlem Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905