Postup přípravy
V hrnci uvařte zelí se 4 bobkovým listy, 5-6 kuličkami nového koření a čajovou lžičkou mletého kmínu.
Připravte si křehké těsto z mouky, studeného strouhaného másla a vajec. Přidejte lžičku mletého kmínu, trochu soli a cukru. Těsto krátce prohnětejte, poté zabalte do fólie a dejte do ledničky.
Uvařené zelí slijte a nakrájejte najemno. Do vody, která zbyla po zelí, přidejte 4 lžíce zeleninového vývaru, dochuťte mletým kmínem, solí a čerstvě mletým pepřem a zredukujte.
Připravte bramborovou kaši. Uvařené brambory prolisujte, přidejte 2 lžíce smetanového křenu, smetany a másla. Dosolte. Křehké těsto vyválejte a vložte do pečící formy. Pomažte bílkem. Pečte 15 minut při 170 stupních C.
Cibuli a jablka nakrájejte na kostky. Osmahněte na přepuštěném másle, přidejte nakrájené zelí a švestky. Ochutíme solí, pepřem, kmínem a přidáme majoránku. Na upečené těsto rozetřete bramborovou kaši, na ní položte zelí se švestkami a jablkem a vraťte na 20 minut zpátky do trouby vyhřáté na 190 stupňů, aby zelí na povrchu zezlátlo.
Zelný koláč ozdobte zakysanou smetanou a koprem.