Postup přípravy
V osolené vodě ve velkém hrnci předvařte celé zelí. Cibuli nakrájejte nadrobno a na oleji osmahněte. Přidejte kroupy, podlijte vývarem a nechte chvíli povařit, dokud kroupy nezměknou (přilejte vývar, pokud bude potřeba). Nakonec přimíchejte předem namočenou cizrnu, nasekané hříbky, nakrájené jablko, koření, bylinky a nechte chvilku podusit.
Hotovou směs smíchejte s mletou vepřovou plecí a znovu okořeňte. Blanšírované zelí rozdělte na jednotlivé listy, tvrdé středy vykrojte nožem. Připravte si cedník, který vyložíte gázou. Do něj pak postupně pokládejte listy zelí, nádivku, listy zelí a nádivku tak dlouho, až vám nic nezbyde. Konce gázy pak svažte k sobě, to celé ještě převažte provázkem a dejte vařit zhruba na 1 hodinu do stejné vody, ve které se před tím vařilo zelí.
Mezitím si připravte křenovou omáčku
Nna pánvi na trošce oleje osmahněte cibulku, pak přidejte smetanu a smetanový křen. Trochu povařte, přidejte citronovou šťávu a koření. Přeceďte přes jemné sítko a nakonec přidejte ještě čerstvě nastrouhaný křen. Plněné zelí podávejte s křenovou omáčkou.