Postup přípravy
V litru vody rozpustíme 35 g soli. Krkovici rozkrojíme na čtyři části a vložíme na noc do slaného nálevu.
Na suché pánvi lehce opražíme všechno suché koření. Maso v něm obalíme, na oleji opečeme ze všech stran do zlatova a přendáme do hrnce. Poté k masu přidáme ve výpeku osmahnutou cibuli a česnek, polévkovou zeleninu, papriku, rajčata, protlak, zalijeme vodou a necháme dvě hodiny vařit. Krkovička musí změknout tak, aby se rozpadala.
Uvařené maso vyjmeme a dvěma vidličkami ho natrháme na vlákna. Omáčku přecedíme a necháme zredukovat. Natrhané maso pak do ní vrátíme zpátky. Podáváme s tortilou nebo topinkami.
Dobrým doplňkem je kapustový salát s dýní. Na nudličky nakrájenou kapustu a dýni smícháme v misce s cibulí a brusinkami zkaramelizovanými v medu. Zakápneme citronovou šťávou, posypeme nadrobno nasekaným koprem a dochutíme solí a pepřem.