Postup přípravy
Zahřejte mléko s nakrájeným vanilkovým luskem a nechte jej vychladnout. Formičky ramekiny o objemu přibližně 150 ml důkladně vymažte máslem. Do hrnce nasypte cukr, přilijte vodu a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí a nezískáte jantarově čirý karamel. Karamel přelijte na dno ramekinů. V misce rozšlehejte vejce se žloutky, cukrem a solí. Pomalu přilijte mléko a odložte stranou, aby zmizely vzduchové bubliny.
Těsto sceďte přes síto. Poté jej nalijte do ramekinů s karamelem. Předehřejte troubu na 150°C, formičky s krémem rozložte na hluboký plech, který naplňte do půlky formiček horkou vodou. Plech přikryjte alobalem a pečte 45–60 minut, dokud krém neztuhne.
Crème caramel nechejte úplně vychladnout, poté vložte formičky na chvíli do teplé vody, přikryjte je servírovacím talířem a rychle otočte dnem vzhůru. Podávejte samostatně nebo s ovocem.