Postup přípravy
Květák rozdělte na menší růžičky, celer nakrájejte na silnější kostky, stejně jako brambory a petržel. Česnek nakrájejte na plátky, pórek na půlkolečka.
Zahřejte 2 lžíce másla a osmažte na něm pórek. Jakmile lehce změkne, přidejte česnek, poté celer a petržel. Vše zalijte vývarem, přidejte rozmarýn a vařte 5–7 minut.
Přidejte brambory a květák. Vařte, dokud není zelenina měkká. Dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a kmínem.Rozmarýn vyjměte, vše rozmixujte na hladký krém a dochuťte smetanou. Na suché pánvi opražte slunečnicová a dýňová semínka, dochuťte solí a pálivou paprikou.
Polévku nalijte do talířů, pokropte oblíbeným olejem a posypte praženými oříšky.