Recepty Canal+ Domo

Krémová polévka z bílé zeleniny

Krémová polévka z bílé zeleniny
Pořad:365 obědů Mariety Marecké, epizoda 7
Chod:Polévka
Kuchyně:Středoevropská
Vegetariánská a veganská

Ingredience

  • pár růžiček květáku
  • 1 petržel
  • ½ celeru
  • 3 brambory
  • 2 stroužky česneku
  • ½ bílé části pórku
  • 2 lžíce másla
  • 1,5 litru zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • muškátový oříšek
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 3 větvičky rozmarýnu
  • ½ smetany ke šlehání (není nutné)
  • sůl
  • pepř

K podávání

  • 3 lžíce slunečnicových semínek
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • ½ lžičky mleté pálivé papriky
  • případně 2–3 lžíce arašídového, mandlového oleje nebo oleje z vlašských ořechů

Postup přípravy

Květák rozdělte na menší růžičky, celer nakrájejte na silnější kostky, stejně jako brambory a petržel. Česnek nakrájejte na plátky, pórek na půlkolečka.

Zahřejte 2 lžíce másla a osmažte na něm pórek. Jakmile lehce změkne, přidejte česnek, poté celer a petržel. Vše zalijte vývarem, přidejte rozmarýn a vařte 5–7 minut.

Přidejte brambory a květák. Vařte, dokud není zelenina měkká. Dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a kmínem.Rozmarýn vyjměte, vše rozmixujte na hladký krém a dochuťte smetanou. Na suché pánvi opražte slunečnicová a dýňová semínka, dochuťte solí a pálivou paprikou.

Polévku nalijte do talířů, pokropte oblíbeným olejem a posypte praženými oříšky.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všechna práva vyhrazena
Skylink® je obchodní značka vlastněná Canal+ Luxembourg S. à r.l.
se sídlem Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905