Recepty Canal+ Domo

Polský bigos s uzenými švestkami a slivovicí

Polský bigos s uzenými švestkami a slivovicí
Pořad:Jakubiak rodině 2, epizoda 2
Druh masa:Hovězí
Zvěřina
Chod:Oběd
Večeře
Kuchyně:Středoevropská

Ingredience

  • 70 dkg hovězího masa    
  • 70 dkg kančího nebo jeleního masa        
  • 50 dkg vepřového masa (např. šunky)
  • 50 dkg syrové slaniny                
  • 30 dkg uzené slaniny                
  • 30 dkg domácí uzené šunky
  • 100 ml oleje    
  • 4 cibule    
  • sklenička slivovice
  • hrst uzených švestek
  • 4 bobkové listy
  • 5 sušených hub
  • 6 meruněk
  • nového koření
  • 8 kuliček pepře
  • 3 kg kysaného zelí
  • 150 ml suchého červeného vína
  • 2 l vody
  • 2 lžíce medu
  • 100 ml lněného oleje
  • 2 lžíce rajčatového protlaku

Postup přípravy

Maso a cibuli nakrájejte na silné kostky. Maso osmahněte na oleji a přendejte do hrnce, ve kterém budete bigos vařit.

Na stejné pánvi orestujte cibuli (už bez tuku). Až cibule zezlátne, přidejte slivovici a zapalte. Počkejte, až se alkohol odpaří a zůstane jen chuť. Přidejte k masu, stejně jako nakrájené zelí, houby, bobkový list, pepř, nové koření a nadrobno nakrájené švestky a meruňky. Všechno smažte a často míchejte, aby se bigos nepřipálil. Přidejte víno a provařujte na velmi mírném ohni. Až se víno z poloviny odpaří, začněte pomalu přidávat vodu.

Vše vařte asi 4–5 hodin. Po uvaření smíchejte bigos s medem, protlakem a lněným olejem. Pokud bude příliš sladký, přidejte šťávu z kysaného zelí. Hotový bigos je nejlepší po 2–3 dnech.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všechna práva vyhrazena
Skylink® je obchodní značka vlastněná Canal+ Luxembourg S. à r.l.
se sídlem Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905