Postup přípravy
Maso a cibuli nakrájejte na silné kostky. Maso osmahněte na oleji a přendejte do hrnce, ve kterém budete bigos vařit.
Na stejné pánvi orestujte cibuli (už bez tuku). Až cibule zezlátne, přidejte slivovici a zapalte. Počkejte, až se alkohol odpaří a zůstane jen chuť. Přidejte k masu, stejně jako nakrájené zelí, houby, bobkový list, pepř, nové koření a nadrobno nakrájené švestky a meruňky. Všechno smažte a často míchejte, aby se bigos nepřipálil. Přidejte víno a provařujte na velmi mírném ohni. Až se víno z poloviny odpaří, začněte pomalu přidávat vodu.
Vše vařte asi 4–5 hodin. Po uvaření smíchejte bigos s medem, protlakem a lněným olejem. Pokud bude příliš sladký, přidejte šťávu z kysaného zelí. Hotový bigos je nejlepší po 2–3 dnech.