Postup přípravy
Do hrnce vložte pečenou polévkovou zeleninu spolu s pečeným česnekem. Přidejte uzená vepřová žebra, ouška a koření: nové koření, bobkový list a sušené houby. Zalijte vodou a vařte 2–3 hodiny.
Poté vývar sceďte a připravte si suroviny na hrachovou polévku. Do polévky použijte mrkev z vývaru, nakrájenou na libovolné kostky. Přidejte syrové brambory, nakrájené na kostičky, a nakonec i hrášek. Polévku vařte 40 minut. Do hotové polévky rozdrťte stroužek česneku a přidejte čerstvou majoránku.
Skvělým doplňkem hrachové polévky budou vařená žebra s domácí hořčicí. V mixéru smíchejte hořčičná semínka, papriku, ocet, med a sůl. Vše promixujte, aby se ingredience spojily. Podávejte domácí hořčici jako doplněk k žebrům.