Postup přípravy
Slaninu zalijte 1,5 – 2 litry vody a vařte asi 2 hodiny na mírném ohni (můžete použít i dušenou či uzenou slaninu, ale chuť bude úplně jiná).Vařenou slaninu nechte zchladnout, poté nakrájejte a smíchejte s nastrouhanou zeleninou (okurka, mrkev), přidejte uzenou švestku a hořčici. Důkladně promíchejte a nádivka je hotová.
Připravte si potravinovou fólii. Z mletého masa vytvořte kuličku, a následně placku, kterou rozprostřete na potravinářskou folii. Osolte a opepřete. Doprostřed dejte asi 1,5 lžíce nádivky. Pomocí folie sviňte pevně do rolády (zraz). Do folie udělejte pár dírek nožem, aby vyšel vzduch, a ještě zraz utáhněte. Na chvíli zrazy odložte do lednice, pak odstraňte folii, obalte v mouce a dejte rovnou smažit.
Pánvičku nemyjte, ale orestujte na ni cibuli, nakrájenou na velké kousky. Cibule na sebe nabalí veškerou zbylou mouku. Cibuli nechte rozprostřenou na dně pánve, položte na ni dříve osmažené zrazy a zalijte vývarem. Přidejte houby, oloupaná a nakrájená jablka, bobkový list a nové koření. Přikryjte a pečte asi 40 minut v předehřáté troubě na 200 °C.
Příloha
Na másle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte pohanku, promíchejte a nalijte lák z okurek. Duste na mírném ohni 5 minut. Nakonec přidejte nasekanou petrželku.