Recepty Canal+ Domo

Jablečný bigos

Jablečný bigos
Pořad:Zelená revoluce Marty Dymek, epizoda 10
Chod:Předkrmy a malá jídla
Kuchyně:Středoevropská

Ingredience

  • 1 kg kysaného zelí
  • 1 kg bílého zelí
  • 1 sklenice fazolí, namočených přes noc ve vodě
  • 1 kyselé jablko
  • 1 cibule
  • 10 sušených jablek nebo hrušek + uzené švestky
  • 10 g sušených hub, namočených přes noc
  • 200 ml whisky nebo bourbonu
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • sůl
  • olej

Koření

  • 3 stroužky česneku, nasekané najemno
  • 10 kuliček pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 4 kuličky jalovce
  • 4 hřebíčky
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 anýzová hvězda
  • 1 lžička bylinkového pepře
  • 1 lžička saturejky
  • 1 lžička tymiánu
  • 1/2 lžičky koriandrových semínek
  • 1/2 lžičky hořčičných semínek

 

Postup přípravy

Kysané zelí opláchněte a nakrájejte na menší kousky. Na dně hrnce rozpalte velké množství oleje - celé dno by mělo být rovnoměrně pokryto. Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte na oleji, následně přidejte kysané zelí spolu s veškerým kořením a lžící soli, vše zalijte litrem vody a hodinu vařte na mírném ohni.

Mezitím uvařte fazole ve slané vodě do poloměkka, dávejte pozor, abyste je nerozvařili. Až budou hotové, nechte okapat a odložte stranou.

Bílé zelí nakrájejte a jablka nastrouhejte spolu se slupkou. Houby nakrájejte na menší kousky (ale ne příliš malé), do hrnce přidejte bílé zelí, uvařené fazole, jablko, sušené ovoce, uzené švestky, houby a vodu ve které byly houby přes noc namočeny. Přidejte ještě sklenici vody, sójovou omáčku a na mírném ohni vařte další hodinu.

Po hodině přidejte whisky, důkladně promíchejte a případně ještě podlijte vodou. Promíchejte a vařte na mírném ohni minimálně dalších pět hodin, pravidelně kontrolujte a podlívejte vodou. Nakonec podle chuti dosolíme.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všechna práva vyhrazena
Skylink® je obchodní značka vlastněná Canal+ Luxembourg S. à r.l.
se sídlem Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905