Postup přípravy
Připravte náplň
Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte. Mrkev oškrábejte a a nastrouhejte najemno. Nakrájejte žampiony Na přepuštěném másle osmahněte nejprve cibuli a česnek, poté přidejte nastrouhanou mrkev a žampiony, osolte, okořeňte a poduste do měkka. Smíchejte s uvařenou čočkou a rozmixujte. Podle chuti přidejte sůl a pepř.
Připravte těsto
V misce smíchejte pohankovou mouku s bramborových škrobem, přidejte tuk a zalijte vroucí vodou. Zamíchejte vařečkou a nechte trochu zchladit abyste mohli rukama vypracovat hladké těsto. Potom kousek odtrhněte (zbytek těsta přykryjte, nesmí úplně vychladnout), rozválejte do tenka na posypaném vále. Sklenicí vykrajujte kolečka, která naplníte čočkovou směsí. Povařte krátce v osolené vodě, stačí 2-3 minuty.
Pozor: pirohy jsou křehké a se velmi snadno rozvaří.