Postup přípravy
Umyjte a oloupejte veškerou zeleninu. Nakrájejte česnek a cibuli najemno, mrkev a petržel nastrouhejte nahrubo. Kapustu a kysané zelí nakrájejte najemno. Sušené švestky rozkrojte na poloviny. Ve velkém hrnci rozehřejte tuk, přidejte česnek a cibuli a za stálého míchání jemně osmahněte. Pak přidejte mrkev a petržel a také je osmahněte. Do zeleniny přilijte 2 sklenice vody, přidejte kapustu a kysané zelí, švestky, nové koření, bobkový list, jalovec a vše promíchejte.
Přikryjte a duste několik hodin na velmi mírném ohni (kontrolujte množství vody, v případě potřeby podlijte, aby se bigos nespálil). Nakonec přidejte rajčatový protlak, sůl podle chuti, libeček a pepř a míchejte, dokud se švestky úplně nerozvaří.
Pamatujte: ohřívaný bigos bude každý den chutnat lépe!