Postup přípravy
Zelí umyjte a nakrájejte najemno, posolte, a potom rukama promačkejte, dokud neuvolní šťávu.
Očištěnou mrkev nastrouhejte nahrubo. Smíchejte se zelím, přidejte koření, zázvor a česnek. V hliněné nádobě nebo sklenici promačkávejte tak dlouho, dokud nebude povrch zakrytý vrstvou zelné šťávy. Pokud je šťávy málo, přidejte solný roztok z převařené vody (2 lžíce soli na litr vody).
Přikryjte zelí talířem, který zatížíte např. čistým kamenem nebo sklenicí s vodou. První 3–4 dny udržujte nádobu v teplotě přibližně 20 °C a sledujte proces.
Zelí kontrolujte a odvětrávejte fermentační plyny, které se budou při procesu uvolňovat. Poté přemístěte na dalších 4-5 zelí do nižší teploty (10-15 °C). Hotové zelí uchovávejte v ledničce.