Recepty Canal+ Domo

Kysané zelí

Kysané zelí
Pořad:Uvař mi, mami! 2, epizoda 1
Chod:Salát
Kuchyně:Středoevropská
Vegetariánská a veganská

Ingredience

  • 1 kg bílého zelí
  • 2 mrkve
  • 1,5 lžíce nejodidované kamenné soli
  • pár bobkových listů
  • 1 lžička nového koření
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička hořčičných semen
  • pár plátků čerstvého zázvoru
  • pár stroužků česneku

Postup přípravy

Zelí umyjte a nakrájejte najemno, posolte, a potom rukama promačkejte, dokud neuvolní šťávu.
Očištěnou mrkev nastrouhejte nahrubo. Smíchejte se zelím, přidejte koření, zázvor a česnek. V hliněné nádobě nebo sklenici promačkávejte tak dlouho, dokud nebude povrch zakrytý vrstvou zelné šťávy. Pokud je šťávy málo, přidejte solný roztok z převařené vody (2 lžíce soli na litr vody).

Přikryjte zelí talířem, který zatížíte např. čistým kamenem nebo sklenicí s vodou. První 3–4 dny udržujte nádobu v teplotě přibližně 20 °C a sledujte proces.
Zelí kontrolujte a odvětrávejte fermentační plyny, které se budou při procesu uvolňovat. Poté přemístěte na dalších 4-5 zelí do nižší teploty (10-15 °C). Hotové zelí uchovávejte v ledničce.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všechna práva vyhrazena
Skylink® je obchodní značka vlastněná Canal+ Luxembourg S. à r.l.
se sídlem Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905