Sport

Šňůra pro statečné. Tenistky se vydávají do Asie

WTA Tour – tenisové turnaje WTA 2024
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Sport 2 na skylink Live TV Sledovat

P rávě na podzim se ukáže, která hráčka dobře trénovala, která pošetřila nejvíc sil. V září na CANAL+ Sport můžete exkluzivně sledovat přímé přenosy z velkých betonových podniků, na nichž se rozhodne o majitelkách dalších cenných trofejí. A taky o složení elitní osmičky, která si zajistí právo předvést se na listopadovém Turnaji mistryň v Rijádu.

První významnou akcí po newyorském grandslamu je v přepestrém programu pětistovka Guadalajara Open, kde loni vyhrála Řekyně Maria Sakkari poté, co zdolala Caroline Dolehide z USA.

Pak už se rozjede asijská série s prvními zastávkami v Soulu (WTA 500, loni triumfovala Jessica Pegula) a Pekingu (WTA 1000, loni zvítězila Iga Swiatek). Prosadí se na ní pouze ty nejzatvrzelejší a nejodolnější sportovkyně. Na Korea Open se v minulosti dařilo Češkám. V roce 2005 se tu zaskvěla Nicole Vaidišová. V šestnácti získala už svůj třetí titul, když v poslední partii skolila Srbku Jelenu Jankovič.

Před deseti lety si v Olympijském tenisovém parku přivlastnila druhý pohár v kariéře Karolína Plíšková – ve dvaadvaceti svou pouť završila výhrou nad Varvarou Lepchenko z USA. A v září 2019 v jihokorejské metropoli zazářila Karolína Muchová. Ve třiadvaceti dosáhla na své dosud jediné vítězství na WTA Tour, když na závěr smetla Polku Magdu Linette.

Na China Open se naopak zatím žádná krajanka až na konec pavouka neprotloukla. Jedině Petra Kvitová v říjnu 2014 postoupila do finále, v němž ji ovšem v úporné bitvě zastavila Maria Šarapova. Levačka z Fulneku patřila k tenistkám, které se dokázaly v obtížných podmínkách na čínských turnajích zmáčknout. Ne všechny dámy však po osmi měsících dřiny a cestování daleko od domova podávaly patřičné výkony. Evropanky a Američanky trápí výrazný časový posun, svérázné jídlo a někdy taky smogem zamořený vzduch ve velkoměstech. V Číně navíc často narážely na špatně fungující wifi a na další omezení způsobené vládnoucím komunistickým režimem.
Na tuhle výpravu obvykle balily bez velkého nadšení. Zároveň si dobře uvědomují finanční důležitost asijského trhu, který pro ně byl kvůli koronavirové pandemii a aféře se zmizením Číňanky Peng Shuai na tři sezony zavřený. A tak se v příštích týdnech jako obvykle v září kousnou, aby divákům přímo v dějišti a u obrazovek ukázaly své umění.

Zápasy, které často opentlí svým komentářem naše milé expertky, budou nejčastěji k vidění na CANAL+ Sport 2.

WTA

Sport
Foto CANAL+

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC