Sport

Kouzlo Číny: Milé dárečky i štědré odměny

WTA Tour – přímé přenosy tenisových zápasů
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Sport 2 na skylink Live TV Sledovat

Tenisová sezona se chýlí k závěru, hlavní říjnové akce WTA Tour se konají v Asii a ta největší v čínském Wu-chanu. Také ji můžete samozřejmě sledovat živě především na CANAL+ Sport 2.

Smog, horko a dusno v centrální Číně… To jsou pro tenistky krajně náročné podmínky, zvlášť pro astmatičku s ne úplně vytříbenou kondicí. Petra Kvitová občas musela v nejzapadlejších koutcích své zásobárny sil dlouho sbírat poslední ždibce energie, aby v pokročilé fázi sezony vyrazila na asijské turné.

A přece pak zejména ve Wu-chanu předváděla parádní výkony. Zúčastnila se tam všech šesti dosavadních klání a dvakrát (2014, 2016) si odtud odvezla trofej pro šampionku. „Povrch mi vyhovoval. Je trošku rychlejší než na ostatních turnajích, což sedí mojí hře. I centrkurt mají moc hezký. Počasí nebylo úplně ideální, ale zvládla jsem to. Nikdo se neptá, jaké byly podmínky. A taky mi lidi docela hodně fandili, což mi turnaj zpříjemnilo,“ prohlásila po svém prvním triumfu před deseti lety.

U obyvatel Wu-chanu jí pomohlo přátelství s Li Na, dvojnásobnou grandslamovou šampionkou a místní rodačkou. Vysokou blondýnku odkudsi z Evropy přijali za svou a ona si oblíbila je: „Číňané mi přirostli k srdci. I když je to pro nás úplně jiný svět, svým způsobem mám lidi tady ráda. A ráda se sem vracím.“

V minulých čtyřech letech se Wuhan Open nekonalo kvůli pandemii koronaviru a protestům WTA proti zacházení s bývalou hráčkou Pcheng Šuaj, která na čas zmizela, protože si postěžovala na sexuální obtěžování jedním z komunistických bossů země.

Teď se elitní tenistky do Wu-chanu vrací, byť bez Kvitové, která v červenci porodila synka Petra. Nicméně nejen ona v druhém nejlidnatějším státu planety našla mnoho příznivců, kteří na hvězdy čekají u kurtů po trénincích i po zápasech – na podpis nebo na společnou fotku. „Roztomile nám fandí a dávají dary…“ vyprávěla Barbora Strýcová. „Jsou velice tvořiví: vymodelují nás, namalují, vyšijou, nalepí. Líbí se mi, jak by nás láskou sežrali.“ „Já jsem dostala vlastní portrét vystříhaný z papíru,“ připojila se Kateřina Siniaková.

Pořadatelé nabízejí sportovkyním pestrý program: prohlídky památek, tradiční vodní divadlo nebo kreslení v písku. A lákají je rovněž na štědré odměny. Například ve Wu-chanu na ně letos dali dohromady 3 211 715 milionů dolarů.

Z poslední tisícovky roku 2024 se zároveň dá vytěžit slušná porce bodů, která se může hodit především ženám usilujícím o kvalifikaci na WTA Finals. Sraz mistryň se letos koná v saúdskoarabském Rijádu.

O prestiž a motivaci tedy ani v říjnu na WTA Tour není nouze. Jako obvykle upoutá velkou pozornost taky podnik v japonském Tokiu, jehož první ročník před 51 lety ovládla Billie Jean King. Mezi královnami jsou v jeho bohaté historii zapsány i Kvitová a Karolína Plíšková, která na podzim 2018 ve finále skolila domácí Naomi Osaku.

Všechna důležitá utkání z turnajů kategorií WTA 500 a 1000 samozřejmě i nadále můžete sledovat hlavně na CANAL+ Sport 2. Originálním komentářem řadu z nich doprovodí naše milé expertky, které ještě vcelku nedávno v Asii samy hrály.

Aktuální informace nejen k nejbližšímu televiznímu programu najdete vždy na webové stránce canalplussport.cz a na našich sociálních sítích.

WTA Tour

Sport
Foto CANAL+

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC