Sport

České mládí se dere zpět na evropskou scénu

European Men's U-20 Handball Championship – sport
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 2 HD na skylink Live TV Sledovat

Aktuální část roku je pro českou házenou důležitá. Po představení juniorek na Mistrovství světa se nyní chystají do akce i jejich mužští kolegové. Národní tým do dvaceti let čeká evropský šampionát ve slovinském Celje.

Juniorská reprezentace čekala více než dekádu a na nadcházejícím mistrovství Evropy 2024 se představí poprvé od roku 2012. Díky vítězství v turnaji béčkové kategorie se tak můžeme těšit na špičkové zápasy vrcholné úrovně, kterou si chtějí čeští mladíci udržet dlouhodobě. Ostatně cílem Českého svazu házené je mít všechny věkové kategorie v elitní kategorii. Dívčí složka si zajistila elitní turnaje už před pěti lety a již na mistrovství světa 2022 juniorky fantastickými výkony vyrovnaly nejlepší umístění reprezentace do dvaceti let v historii. O stejnou euforii se nyní pokusí i junioři.

Ti se poctivě připravovali na mezinárodním turnaji v Hurghadě, který zakončili vítězstvím proti mladšímu výběru Egypta. Celkově tak na severu Afriky zapsali čeští reprezentanti dvě výhry, jedinou porážku museli zkousnout rozdílem jednoho gólu hned v úvodním duelu se stejně starou egyptskou reprezentací. Během své cesty přípravou mladíci narazili ale i na Slovince v domácím dvojutkání v Třeboni. Zatímco první duel ovládla česká reprezentace poměrem 29:24, v odvetě o den později se více dařilo soupeři, Slovinci zejména díky skvělému prvnímu poločasu slavili 35:28. Právě ve Slovinsku se evropský šampionát od 10. do 21. července uskuteční.

Výběr trenéra Pavla Pauzy narazí ve své skupině D na Maďarsko, Norsko a Rumunsko. Mezi hlavní favority patří házenkáři Španělska, kteří před dvěma roky udolali ve finále v portugalském městě Matosinhos domácí výběr 37:35 a v Celje tak nyní obhajují titul.

Na portugalském Euru však zářili i bronzoví Srbové, v jejichž řadách exceloval Stefan Dodič, později zvolen za nejlepšího hráče turnaje. Téměř dvoumetrový pivot nyní již válí v seniorské kategorii a s týmy Vardaru Skopje a Záhřebu už stačil získat mistrovské tituly. Není se čemu divit, evropský šampionát U20 je pro mladé hráče vstupní branou do světa elitních házenkářských soutěží a mnoho současných hvězd tohoto sportu prošlo právě mládežnickými turnaji podobné kvality.

Na své si přijdou pochopitelně i elitní střelci, poslední Euro vyhrál s 58 góly Portugalec Francisco Costa nyní hájící barvy Sportingu. Turnaj ve slovinském Celje bude 14. ročníkem evropského šampionátu a do akce vstoupí 24 týmů: Rakousko, Česko, Faerské ostrovy, Německo, Maďarsko, Izrael, Černá Hora, Norsko, Portugalsko, Srbsko, Španělsko, Švýcarsko, Chorvatsko, Dánsko, Francie, Řecko, Irsko, Itálie, Severní Makedonie, Polsko, Rumunsko, Slovinsko, Švédsko, Ukrajina.

Program českého týmu v základní skupině:

10. 7. 16:30 Maďarsko – Česko
11. 7. 16:30 Česko – Norsko
13. 7. 20:30 Česko – Rumunsko

European Men's U-20 Handball Championship

Sport
Foto Profimedia.cz
Sport 2 HD středa 10. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC