Sport

Čarovné dostaveníčko na berlínské trávě

WTA Tour – pořad o sportu
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Sport 2 na skylink Live TV Sledovat

Tenisová klání na pečlivě sestřiženém pažitu představují podmanivou sportovní klasiku. Jeden takový podnik nedávno přibyl do programu WTA Tour. Pětistovku v Berlíně loni ovládla Petra Kvitová, která se teď ovšem chystá na úplně jinou roli. Kdo převezme trofej po ní? Uvidíte na CANAL+ Sport.

Původně se elegantní sport nazýval „lawn tennis“, poněvadž se v devatenáctém století hrál s raketou a míčky na trávníku. V současnosti se mnohem víc turnajů koná na betonu či antuce. Kouzlo akcí pořádaných na živém zeleném povrchu ovšem nezmizelo, ba naopak. Působí tak nějak vzácně, čistě, přepychově a přírodně. Pro diváky znamenají pastvu pro oči, pro tenisty zvláštní příležitost vrátit se do historie. V červnu, po skončení jarní evropské antukové šňůry, se dámy a pánové pravidelně přesouvají právě na trávu, kterou miluje dvojnásobná wimbledonská šampionka Kvitová, v současnosti očekávající narození prvního dítěte.

„Pokaždé, když na ni vkročím, vystřelí mě do jiné nálady,“ básní. „Je měkoučká jako kobereček, vyvolává teplo. Krásný je i pohyb nebo jen samotný dotyk s ní. Často po kurtu chodím bosá, vždycky se do ní zabořím. Vím, jak po ní mám běhat, cupitám po ní. A úspěchy se mi samozřejmě také vybaví. Z All England Clubu mám ty nejlepší možné vzpomínky, takže jen stoupnout si na trávu a trochu si na ní zapinkat mě činí šťastnou.“ Ne každý si však v tomto ročním období lebedí jako Kvitová. Vždyť i ona přiznává, že hra na nejrychlejším povrchu přináší určité nepříjemnosti: „Jedna věc je načasování úderů. Taky musím mít pořád těžiště dole, jak balony sklouzávají. Nohy i záda dostávají zabrat.“ Zatím poslední titul, číslo 31 v její bohaté sbírce, získala v červnu 2023 v Berlíně. German Open bylo založeno v roce 1896 jako jeden z nejstarších ženských turnajů vůbec. Antukové mistrovství hostil Hamburk a Berlín, než ho před šestnácti lety zrušili.

V červnu 2021 se německá metropole do kalendáře WTA vrátila. Pořádání se ujal klub LTTC Rot-Weiß Berlin, v němž se bojuje na šesti travnatých dvorcích. Na jejich přípravě se podíleli odborníci z londýnského All England Clubu. Areálu dominuje centrkurt pojmenovaný po legendě Stefanii Graf s kapacitou sedm tisíc diváků. Na něm loni Kvitová ve finále zdolala Chorvatku Vekič 6:2, 7:6 a ukořistila další trofej, svou dosud poslední. Loni ještě při ceremoniálu prohlásila: „Doufám, že se příští rok zase uvidíme.“ Přání se jí nesplnilo, což ji ale vzhledem k radostným povinnostem nermoutí. Snad se najde nějaká česká následovnice, která ji ve slavném městě dokáže napodobit. Konkurence se sejde jistojistě znamenitá. Mezi prvními přihlášenými se objevily Angelique Kerber, Naomi Osaka, Maria Sakkari nebo Coco Gauff. CANAL+ Sport vysílá do dějiště svůj štáb a nabídne živá studia, v nichž se vystřídají milé expertky Andrea Hlaváčková a Klára Koukalová. I díky nim nahlédneme do zákulisí, na rozhovor si pozveme zajímavé hosty. Samozřejmostí jsou přímé přenosy všech důležitých mačů. Týden v Berlíně s CANAL+ Sport (17. – 23. června) rozhodně bude stát za to.

WTA Tour – Týden v Berlíně

Sport
Foto CANAL+, Envato Elements

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC