Sport

Beach Handball World Championship

Beach Handball World Championship – sportovní pořad
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD na skylink Live TV Sledovat

Mladý sport s nezaměnitelným kouzlem. Plážová házená chystá desátý souboj nejlepších.

Volejbal? Samozřejmě. Fotbal? Jistě. Ale házená? Ano, i ta má svou plážovou mutaci. A dokonce je tak atraktivní, že se již zcela vážně řadí mezi silné uchazeče o zařazení do rodiny olympijských sportů.

Před námi je nyní světový šampionát mužů i žen, který se koná od 18. do 23. června v Číně pod hlavičkou Mezinárodní házenkářské federace IHF. Se zázemím, sponzory, nejlepšími sportovci světa a pochopitelně i značným diváckým zájmem. Pojďme se ale vrátit na začátek. Plážová házená se v Evropě začíná výrazněji objevovat až v devadesátých letech dvacátého století.

Kdo jste cestoval po revoluci do italských přímořských letovisek, možná právě tam jste se setkal ve večerních hodinách s bujarou sportovní zábavou na plážích. Ta, která se tedy nekonala přímo v barech, ale naopak ve venkovních prostorách nekonečných bělostných pláží, by se dala mnohdy považovat za první házenkářské souboje. Ano, v plážovém písku se všemi výhodami, které s tím souvisí. Eliminace zranění při dopadu na zem, možnost začlenit až takřka akrobatické kousky a v neposlední řadě to byla prostě velká zábava plná emocí, dynamiky a zážitků.

V Česku se první turnaj uskutečnil v roce 1997, o rok později se konalo první mistrovství republiky a mladý atraktivní sport se začal rozvíjet i díky nemalému zájmu sponzorů. Rodit se logicky začaly i národní týmy těch nejlepších hráček a hráčů. Od roku 1996 se začínají pořádat vrcholné reprezentační akce pod hlavičkami EHF a IHF. Finančně relativně nenáročný sport získával na oblibě veřejnosti. Přesně, jak stojí na oficiálních stránkách českého házenkářského svazu: „Je to rychlá, pestrá a divácky atraktivní podívaná, plná pohledných často až akrobatických akcí a s velkým množstvím gólů. Hra, která si zakládá na fair play a pohodové atmosféře umocněné stále hrající hudbou v průběhu zápasu. Taková je plážová házená.“. Nezbývá než souhlasit. Nyní jsme na prahu již desátého MS mužů. Hlavními favority jsou házenkáři Chorvatska, kteří obhajují titul mistrů světa. Ve skupině je čekají rivalové z Argentiny, Portugalska a Portorika. Mezi šestnácti celky pak nechybí Brazilci, Američané, Španělé, Dánové či Maďaři. Ve stejném termínu se na stejném místě utkají o mistrovský titul i ženy. Obhájkyněmi jsou plážové házenkářky Německa, které se již ve skupině musí poprat se silnými Brazilkami či reprezentantkami Řecka. Šestnáct týmů je rozlosováno do čtyř skupin po čtyřech, kde se utká každý s každým. První tři týmy postoupí do hlavního kola, skládajícího se ze dvou skupin po šesti. První čtyři pak postupují do čtvrtfinále. Poslední umístěné týmy z prvního kola budou hrát kolo útěchy.

Všeobecně platí, že mezi silné velmoci patří logicky ty přímořské a klimaticky příhodně situované země. Ale s postupem času a globalizace sílí i vnitrozemské státy včetně Česka. I u nás je tento mladý sport stále oblíbenější. A jestli jste s „Beach Hanball“ ještě neměli tu čest, máte ideální příležitost. Na stanici Sport1 můžete sledovat přímé přenosy a objevovat kouzlo tohoto netradičního sportu. A to od 18. června až do neděle 23. června, kdy jsou na programu finálové duely. Od 12:30 se o zlato utkají ženy a 13:30 muži.

Beach Handball World Championship

Sport
Foto Profimedia.cz
Sport 1 HD úterý 18. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC