Gratin dauphinois neboli francouzské zapékané brambory
Foto CANAL+ Domo
Sledujte kuchařské show každý den na CANAL+ Domo. Recepty najdete na www.canalplusdomo.com.
Ingredience
4 velké brambory
1 svazek špenátu
Špetka muškátového oříšku
500 ml smetany 30%
150 g strouhaného ementálu
Sůl, pepř
Směs salátů + přísady na zálivku
Doba přípravy
60 minut
Příprava jídla
Brambory oloupeme a mandolínou nebo nožem nakrájíme na tenké plátky. Špenát omyjeme, osušíme a zbavíme stopek. Smetanu přivedeme k varu, přidáme lžičku soli, pepře a špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Dáme stranou.
Do jednotlivých formiček nebo do jedné velké formy vyskládáme střídavě plátky brambor a špenátové listy. Zalijeme teplou smetanou a navrchu posypeme strouhaným sýrem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 až 45 minut.
Brambory podáváme se salátem a domácí zálivkou.
Recept najdete v 8. epizodě seriálu Souboj chutí 3 na CANAL+ Domo ve Videotéce Skylink.