Dejte si… Baklava z pánve s růžovým sirupem
Foto CANAL+ Domo
Sledujte kuchařské show každý den na CANAL+ Domo. Recepty najdete na www.canalplusdomo.com
Ingredience na Baklavu z pánve s růžovým sirupem
2 pláty těsta filo
hrst mandlí
hrst vlašských ořechů
3–4 lžíce přepuštěného másla
olej
Sirup
4 lžíce medu
3 lžíce vody
5 lžic růžové vody
Příloha
řecký jogurt
okvětní lístky růží
Mandle a ořechy rozmixujeme nebo nasekáme najemno nožem. Máslo necháme rozpustit v kastrůlku a připravíme si sirup. V hrnci přivedeme k varu med, vodu a růžovou vodu. Necháme pozvolna probublávat, dokud sirup nezhoustne. Odložíme stranou.
První plát těsta potřeme rozpuštěným máslem a posypeme nasekanými ořechy. Zakryjeme druhým plátem a opět potřeme máslem a posypeme ořechy. Přeložíme napůl a ještě jednou potřeme máslem. Tento krok opakujeme dvakrát. Takto připravené těsto nakrájíme na čtverce nebo trojúhelníky.
Na pánvi rozpálíme 3–4 lžíce oleje a nakrájené kousky smažíme z každé strany zhruba dvě minuty. Když začnou zlátnout, vyjmeme je z pánve a necháme osušit na papírové utěrce. Baklavu dáme na talíř a přelijeme horkým sirupem. Přidáme lžíci jogurtu, posypeme zbytkem ořechů a ozdobíme lístky růží.