Film / seriál

Romantika jako trám

Tři tisíce let touhy – americká romantická fantasy
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Action na skylink Live TV Sledovat

Režisér Šíleného Maxe zběhl k lásce a citům – s Tildou Swinton a Idrisem Elbou natočil podmanivý pohádkový příběh pro dospělé okořeněný orientem.

Legendární fantasy komedie Čarodějky z Eastwicku, animované hity Happy Feet nebo Babe2: Prasátko ve městě či z akčních řetězů vytržená série Šílený Max mají jedno společné – všechny je natočil dnes devětasedmdesátiletý australský režisér George Miller. Všechna čest, hlavně v případě Šíleného Maxe – původní trilogii z konce 70. a první poloviny 80. let Miller v roce 2015 restartoval senzačním úspěchem filmu Šílený Max: Zběsilá cesta, na který navazuje letošní novinka Furiosa: Sága Šíleného Maxe. A místo důchodu chystá Miller další díl na rok 2026.

Jenže i samotný tvůrce pocítil potřebu si od Maxových nářezů na chvíli odpočinout, a tak před dvěma lety natočil pozoruhodnou romantickou fantasy Tři tisíce let touhy. Jak je jeho zvykem, neslevil z dokonalé vizuální podoby, ovšem akční adrenalin vyměnil za ryzí romantiku, oděnou ve velmi originálním kabátě.

Vypustí Džina

Příběh zastihuje profesorku naratologie Alitheu Binnieovou v Istanbulu, kam přijíždí přednášet na konferenci. Racionální postoje, které ve svém životě zastává, začnou brát za své, když v hotelovém pokoji ze starobylé lahvičky zakoupené na bazaru vypustí Džina. A jak už to v orientálních pohádkách bývá, Džin jí nabídne splnění tří přání. Ovšem doktorka zběhlá v mytologii moc dobře ví, že s džiny není radno si zahrávat, protože neuvážené přání může mít dalekosáhlé následky a obrátí se proti tomu, kdo je vyslovil. Nechá si od Džina vyprávět fantastické příběhy z jeho minulosti i z historie lidstva, a až poté se nechá zlákat, a přání vysloví. A překvapí tím nejen Džina, ale i sama sebe…

Oscarová hvězda

Režisér Miller vsadil na dvě osvědčená herecká jména – Britku Tildu Swinton, známou jako Bílou čarodějnici z Letopisů Narnie a držitelku Oscara z roku 2007 za krimithriller Michael Clayton, a populárního herce Idrise Elbu, Heimdalla z komiksového blockbusteru Thor. „Je to neuvěřitelná, úžasná herečka. Majestátní postava, které ale záleželo na každém detailu naší spolupráce, na každém slově, které jsme pronesli,“ složil Elba poklonu své kolegyni.

Tři tisíce let touhy

Film / seriál
Hodnocení FDB 67,8 % Hodnocení redakce
Foto CANAL+ Action

Režie George Miller

Obsazení Tilda Swinton, Idris Elba, Anthony Moisset, Alyla Browne, Megan Gale, Ece Yüksel, Pia Thunderbolt

Délka 108 min.

Rok 2022

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC